3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Közmeghallgatás - lehetőségek és célok

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.02.10. hétfő
 
 
    Szerző: Suha Péter
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Gyöngyös 2020-as költségvetésének fő célja a megkezdett folyamatok továbbvitele, a stabilitás fenntartása - jelentette ki a közmeghallgatáson Hiesz György polgármester.

     
     

    A büdzsé tervezetéről szólva a polgármester úgy fogalmazott: a kulcsszavak a takarékosság és a hatékonyság. Többször említette, hogy a fejlesztésekre fordítható források korlátozottak, így a meglévő mozgásteret figyelembe véve kell a lehető legtöbbet kihozni a büdzséből.

    A nehézségekről szólva megemlítette, hogy a központi bérintézkedések - vagyis a minimálbér és a bérminimum emelése - jelentős terhet jelent az önkormányzatnak, s ehhez semmilyen állami ellentételezést nem kap a város.

    Az adóerő-képesség miatt viszont növekedett az állami "elvonás", a tavalyinál 150 millió forinttal többet, mintegy 900 millió forintot tart vissza az állam a normatív finanszírozásból.

    Az idei költségvetés nem tervez forráshiánnyal, a TOP és KEOP pályázatokban elnyert pénzekkel együtt 13.3 milliárd forint bevétellel és kiadással számol. A folyó évi kiadások 11.2 milliárd forinttal szerpeelnek, ebből működésre 6.4, fejlesztésekre 4.8 milliárd forintot tartalmaz a költségvetés.

    A korábban elnyert, száz százalékban támogatott pályázatok a bérek, anyagok és szolgáltatások árainak emelkedése miatt biztos, hogy plusz forrást igényelnek majd, ezt vagy hitelből, vagy hazai kiegészítő forrásokra pályázva lehet előteremteni - közölte a polgármester. Megjegyezte azt is: idén is képeznek tartalékot pályázati részvételekhez, illetve, hogy "az azonnali döntések fedezete biztosított legyen."

    A saját bevételek döntő része az adóbevételekből származik, sem a magánszemélyek, sem a vállalkozások adóterheit nem növelte 2020-ban az önkormányzat. Így a tavalyihoz hasonló adóbevételekkel terveznek - igaz, az elvonás a már említett 150 millióval több - jegyezte meg.

    A tervezett fejlesztések között említette az Észak-nyugati városrész korszerűsítését, a Berényi-Haller kastély rendbetételét, a laktanyában tervezett közösségi tér kialakítását a kapcsolódó infrastrukturális beruházásokkal. Folytatódik a szennyvízhálózat bővítése, valamint egy új, száz hektáros iparterület kialakítása.

    A gyermekintézmények továbbra is prioritást élveznek, azonban a tavalyi évhez mérhető átfogó felújítással az idei költségvetés nem számol.

    Február végéig várhatóan befejeződik a hitelből finanszírozott közvilágítás-korszerűsítés, amitől jelentős megtakarítást várnak - mondta el a polgármester.

    Szólt arról is: a fiatalok otthonteremtését továbbra is támogatja az önkormányzat, és szerepel a költségvetésben forrás lakóingatlanok megvásárlására is, emellett folytatódik a "lakásért életjáradék" program is.

    Zárszóként úgy fogalmazott: a képviselő-testület tisztában van vele, hogy nagyon sok jogos fejlesztési igény jelentkezik a város kölönböző területein, azonban a lehetőségek korlátozottak.

    A hozzászóló gyöngyösiek döntően infrastruktúrával - utak, forgalmi rend - kapcsolatos kérdésekkel, jelzésekkel, véleményekkel érkeztek.

    A felvetésekre válaszolva a polgármester elmondta: a városkártya bevezetését bár régóta fontolgatják, látni kell, hogy húszmilliós tétel lenne a komoly informatikai háttérrel megtámogatott rendszer kialakítása. Szólt arról, hogy bár évente sok tízmillió forintot költenek új parkolók kialakítására, lehetetlen lépést tartani a gépjárműállomány gyarapodásával. A buszpályaudvar "elköltöztetését" illetően nem volt reményteli véleményen, mint fogalmazott: tíz éve voltak a legközelebb a megoldáshoz, a VOLÁN akkor területet is vásárolt a majdani intermodális csomópont számára, azonban a 2010-es kormányváltás után a kérdés "lekerült napirendről", és azóta sincs terítéken a közlekedési vállalatnál.

    Természetesen szó esett a közmeghallgatások elengedhetetlen témájáról, a nyugati elkerülőútról is. Mint a polgármester elmondta: elkezdődött a tervezés, őszre várható, hogy elkészülnek a tervek, s "ha szerencsésen alakul minden", akkor akár még a kivitelezési közbeszerzési eljárás is elkezdődhet idén. Emlékeztetett arra is, hogy az elkerülő építéséhez kötődően több ma még állami út az önkormányzathoz fog kerülni - remélhetően egy alapos felújítás után.


    Közösségi funkciók