3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Tisztelet és köszönet az ápolóknak

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.02.21. péntek
 
Utoljára módosítva: 2020-02-21 11:03
 
    Szerző: T. Bokros Mária
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Az ápolók napját régóta ünnepli a világ, de a magyar ápolók napját 2014. február 19-e óta köszöntheti az egészségügyi szakdolgozók tábora. Kossuth Zsuzsanna születésnapját az Országgyűlés nyilvánította a magyar ápolók napjává, ezzel tisztelegve nagysága előtt.

     
     

    A Bugát Pál Kórház ápolói közössége is méltó emléket állított a magyar ápolók példaképének. Az intézmény földszintjén elhelyezett emléktábla, valamint az udvaron elültetett emlékfa hirdeti, hogy az őseinkre emlékezni kell. Tetteiket elfeledni nem szabad, nem lehet, hogy a feledés homályába merüljön az a személy, aki egész életét a nemzet és az emberiség szolgálatába állította. Kossuth Zsuzsanna volt az, aki az ápolást, mint foglalkozást létrehozta, neki köszönhetően jelentek meg nők is a betegápolásban.

    Minden egészségügyi dolgozó - különösen a fiatalok - és a társadalom tagjai is ismerjék meg a magyar ápolók példaképét, a magyar történelem azon nőalakját, aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején az események véres káoszában, mint hazánk első országos főápolónője vált ismerté. Hősies, önfeláldozó tettei alapkövei voltak a hazai ápolás fejlődésének.

    - Kossuth Zsuzsanna egy új irányvonalat vitt a hadisérültek ellátásába, és neki köszönhetően nőtt meg a nők szerepe a betegápolásban. Felismerte, hogy sikeres munkát csak megfelelő létszámú és végzettségű ápolóval, valamint jó felszereltséggel lehet végezni. Nevéhez fűződik az önkéntesek bevonása a sebesültek ellátásába, de a lelki segítségnyújtás fontosságának felismerése is.

    Kossuth Zsuzsanna szellemi hagyatékának felismerése a feladatainkra is figyelmeztet bennünket, amiből erkölcsi kötelességünk tanulni, és ezt az örökséget a kornak megfelelően kell feldolgozni és továbbadni Az ápolás sokkal többről szól, mint a szakmaiságról, mert ez a foglalkozás, ez a hivatás az önzetlenséget és az együttérzés képességét is jelenti - tette hozzá Rácz Klára.

    Az ünnepségen Weisz Péter főigazgató bejelentette, hogy Az Év Ápolója-, és Az Év Orvosa a Bugát Pál Kórházban elnevezéssel díjat alapít, melyre a kórház dolgozói szavazhatnak. Ebben az évben mindkettőt Semmelweis napon, de a további években, februárban az ápolói-, júliusban az orvosi díjat kapják meg a legtöbb szavazatot kapott munkatársak. A díjjal oklevél és pénzjutalom jár.

    A megemlékezésen koszorút helyeztek el a kórház vezetői, a szakdolgozói kamara és az ápolási egyesület képviselői.

    A nyitókép Czímer Tamás fotója


    Közösségi funkciók