3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Heves megyében is tilos tüzet gyújtani

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.04.03. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Egyebek között Heves megyében is tűzgyújtási tilalom van érvényben.

     
     

    Tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

    A csapadékszegény időjárás miatt a szabadtéri tüzek száma ugrásszerűen megemelkedett az elmúlt napokban. A tűzoltókat idén már háromezer szabadtéri tűzesethez riasztották. Ezeknek a tüzeknek a 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Megkezdődtek a kerti munkák és sokan leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. A szabadtéri tüzek 45 százaléka kerti zöldhulladék égetése miatt alakult ki. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat kifejezetten erről szóló rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.

    Gyöngyös önkormányzata úgy rendelkezett, hogy a tavaszi kerti zöldhulladékot április első csütörtökén és vasárnapján égethetik el a lakók a város belterületén.

    Habár az érvénybe lépett, külterületekre vonatkozó tűzgyújtási tilalom ezt nem befolyásolja, arra kérik a gyöngyösieket, hogy ha csak lehet, ne gyújtsanak tüzet a hétvégén sem.

    Gyöngyösön márciustól már kéthetente szállítják el közszolgáltatás keretében a zöldhulladékot. A szabadtéri égetés helyett éljenek ezzel a lehetőséggel!

    Ha mégis tüzet gyújtanak, ügyeljenek az alábbiakra:

    • A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül,

    • Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag,

    • Legyen kéznél a tűz megfékezéséhez szükséges szerszám,

    • Ha feltámad a szél, oltsuk el a tüzet,

    • Az autóból, vonatról ne dobjunk ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.

    • Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassuk, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.

    • Üveghulladékot se hagyjunk az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.

    • Baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot és kérjük a tűzoltók segítségét.

    A tarlók, nádasok leégetése milliós nagyságrendű pénzbüntetést vonhat maga után. Az, aki a szabályokat nem tartja be, az okozott kár megtérítésén felül tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 10 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet!

    A város rendelete értelmében április 6-tól ismét tilos lesz a tűzgyújtás Gyöngyösön.


    Közösségi funkciók