3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Díszpolgárok: orvost, vállalkozót és sportklubot díjaztak

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.05.26. kedd
 
Utoljára módosítva: 2020-05-26 10:30
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A városnap alkalmával lett volna esedékes a díszpolgári címmel járó Pro Civitate kitüntetések átadása, ám a koronavírus-járvány miatt idén elhalasztották a városi elismerések átadását és az egésznapos ünnepséget is. A díjazottak méltó köszöntésére az év második felében lesz lehetőség.

     
     

    A képviselő-testület által alapított Pro Civitate kitüntetést minden évben azoknak kapják meg, akik munkájukkal, tevékenységükkel példát mutatva jelentősen hozzájárultak a város hírnevének öregbítéséhez, Gyöngyös fejlődéséhez.

    Idén két új díszpolgárral gyarapodott a Pro Civitate kitüntetettek sora. Az elismerést dr. Elek Ilona, a Bugát Pál Kórház szemész főorvosa és Palik Tibor vállalkozó veheti majd át. A közösségeknek járó kitüntetést a Gyöngyösi Kézilabda Klub érdemelte ki.

    A koronavírus miatt érvényben lévő óvintézkedések miatt egyelőre nincs lehetőség arra, hogy a díjazottak személyesen vegyék át a jutalmat, az alábbiakban adjuk közre a kitüntetettek rövid méltatását.

    Dr. Elek Ilona

    Dr. Elek Ilona 1975-ben szerzett diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Szemészetből szakvizsgázott 1980-ban. A budapesti Szent Rókus Kórház szemészetén 22 évig dolgozott, valamint tengerentúli és európai szemész klinikákon szerezett tapasztalatot.

    1997. július elsejétől a gyöngyösi Bugát Pál Kórház szemészetének vezető főorvosa.

    1998 őszén az országban először indította el azt a szűrő programot, melyben minden egyéves gyermek szemének megmérik a fénytörését. Vezetésével a kórházhoz tartó településeken folyamatosan végzik a 3-4 évesek szemészeti szűrővizsgálatát, amelynek célja a szem fénytörési hibáinak korai felismerése, ezek korrigálása és a gyermekek rendszeres gondozása.

    Pályafutása alatt több mint 50 előadást tartott, 2 publikáció társszerkesztője, a Zöldhályogról glaukómásoknak c. könyv fordítója.

    Kifogástalan szakmai tevékenysége mellett aktív szerepet vállalt a Magyar Orvosi Kamara helyi szervezeteiben. 1975- től a Magyar Szemész Társaság, 1998-tól a Magyar Lencseimplantációs és Refraktív Sebészeti Társaság tagja. Kezdeményezője a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete megalakításának, ennek örökös tiszteletbeli elnöke.

    Kórházi munkája mellett társadalmi tevékenységében is a gyógyítás közelében maradva segítette és segíti ma is a Vakok és Gyengénlátók Egyesületét, annak tagjait.

    Évtizedekig aktív tagjai volt a Mátrai Lions Klubnak, ahol a vakok és gyengén látók szívbéli protektoraként szakmai-, társadalmi-, szociális téren is rendkívül sokat tett érdekükben. Az ép társadalom érzékenyítésében olyan nyílt napokat szervezett nem egyszer és nem kétszer, ahol a látók megismerkedhettek a vakok életével, megtanulhatták hogyan lehetnek segítségükre. Különös szeretettel fordul vak, gyengénlátó gyerekekhez, fiatalokhoz, akinek sorsát kisérve segíti fejlődésüket, társadalmi integrációjukat.

    Embersége, szívbéli odafordulása a gyenge, az elesett, az egészségükben, értelmükben sérült emberekhez ismert, nagyszerű példa Gyöngyösön. Munkásságát eddig Pro Sanitate-, Batthyány-Strattmann László-, Elfogadás díjjal, Gyöngyös Város Egészségügyért ismerték el.

    Tekintélye, szakmai respektje, humánus magatartása messze túlnő a kórház, a város falain. Minden túlzás nélkül állítható: dr. Elek Ilona meghatározó egyénisége a gyöngyösi értelmiségnek. Szerénysége, intelligenciája, szakmai alázata példa minden ember számára.

    Dr. Elek Ilona több évtizedes kimagasló szakmai pályafutása, tudományos munkája, a Bugát Pál Kórházban, az orvostársadalom civil és szakmai szervezeteiben eddig végzett tevékenysége, mind a mai napig aktív munkája, karitatív tevékenysége példaértékű, a Pro Civitate elismerés birtoklására érdemesíti. Díjazottként olyan Pro Civitate-díjjal rendelkező pályatársai mellé sorakozhatna fel, mint Fejes András, Kiss Ferenc, Pintér László, Gulyás Zoltán, Győri Imre, Lukács Tóth Gyula.

    Palik Tibor

    Palik Tibor 1974-ben végzett finommechanikai műszerészként. Tanulmányai után a Fővárosi Ásványvíz- és Jégipari Vállalatnál kezdett dolgozni. 1983-ban a vállalaton belül VGMK-t alapított, és ennek keretein belül szerzett vállalkozói tapasztalatokat.

    1986-ban önálló vállalkozást alapított ÉLPAK Gmk néven. A cég tevékenységi köre palackozóipari gépek karbantartására és felújítására terjedt ki. 1991-ben profilbővülés történt a cégnél, a palackozástechnikai profil mellé a vállalat új tevékenységként gyógy- és ásványvíz palackozásba és forgalmazásba kezdett, és kft.-vé alakult át. 1997. decemberétől pedig, mint részvénytársaság tevékenykedik.

    2000. novemberében a Sástói Kemping megvásárlásával bekapcsolódott a Mátra turisztikai életébe.

    2004 és 2006 között létrehozta Gyöngyösön az Észak-Kálváriaparti Lakóparkot. A kialakított telkeket közművesítette. A telkek között utcákat hozott létre és nevezett el, majd a város rendelkezésére bocsátotta.

    Vállalkozásainak tevékenységi köre 2006-ban egy újabb profillal bővült, amikor a sástói kőbánya területén épült téli-nyári bobpálya megépítésével kezdetét vette egy szabadidő park kialakítása, ami az Oxygen Adrenalin Park nevet kapta.

    2007-ben az Oxygen Adrenalin Park területén megnyílt a Panoráma Panzió, majd 2010-ben egy újabb épülettel bővült, amelynek aljában egy 4 szintes játszóház is helyet kapott.

    2013-ban teljesen újjáépült, és négy csillagos minősítést kapott a Mátra Kemping.

    2014-ben pedig elkészült a kemping területén belül egy háromcsillagos szálloda, amely a Sástó Hotel nevet kapta.

    2019-ben egy közel 500 méter hosszúságú libegővel összekötötte Sástót az Oxygen Adrenalin Parkkal.

    Társadalmi szerepvállalásai:

    - A 2002-ben alakult Mátraaljai Munkaadók Egyesületének alapító tagja, 2002-től a mai napig elnökségi tagja, 2014-2018 között az elnöke.

    - A 2009-ben alakult a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesület alapító tagja, valamint 2009-től a mai napig elnökségi tagja.

    - 2013-ban megvásárolta a Sás-tó magánkézben lévő részét és a város rendelkezésére bocsátotta, mely feltétele volt a város Turisztikai Pályázaton való részvételének.

    Díjai, elismerései

    Munkássága során több városi, megyei, régiós és országos elismerésben részesült.

    Városi elismerések:

    - Az év vállalkozója – Gyöngyös Város Önkormányzata – 2006

    - Gyöngyös Város gazdaságáért védjegy – Gyöngyös Város Önkormányzata-Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – 2009

    - Mecénások díja (turisztikai fejlesztés kategória) – 2013

    - Elfogadás díja, Civil szervezetek, Magánszemélyek – 2016

    Megyei elismerések:

    - Dr. Lénárt János Díj, Heves Megye Közgyűlése – 2009

    - Heves Megyei Klímabarát Díj, Heves Megyei Közgyűlés – 2017

    - Heves Megye Gazdaságáért Díj, Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – 2017

    Régiós elismerések:

    - Észak-Magyarország Turizmusáért Nívódíj, Észak-magyarországi Regionális Idegenforgalmi Bizottság – 2009

    - Korrekt Partner elismerő védjegy, Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nagykaposi Regionális Vállalkozásfejlesztési Szövetség és az Észak-magyarországi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület – 2011

    Országos elismerések:

    - Az év vállalkozója, VOSZ, Országos – 2013

    Gyöngyösi Kézilabda Klub

    A kézilabda szeretete az 1950-es években vert gyökeret Gyöngyösön. A gyöngyösi férfi kézilabdázás sikere és népszerűsége azóta is töretlen, amelyért nagyon sokat tett az egykori Károly Róbert Főiskola. A Gyöngyösi Főiskolai Kézilabda Klub csapata 1994-ben elnyerte az NB II.-ben való indulás jogát, majd 1998-tól már a második vonalban, az NB I./B-ben értek el sikereket. Az élvonalban 2006. óta szerepel gyöngyösi együttes. 2009-ben – még mindig a főiskola szárnyai alatt Gyöngyös csapata a Magyar Kupa bronzérmét szerezte meg a Veszprém és a Szeged mögött.

    A város kézilabdasportjában a főiskola helyét 2009-ben az önkormányzat vette át, és a Gyöngyösi Kézilabda Klub – egyetlen évet leszámítva – máig folyamatosan a hazai élvonal tagja. 2011-től a B. Braun mint névadó szponzor támogatja a gyöngyösi kézilabdasportot, majd 2018-tól a támogatók között addig is szereplő HE-DO állt névadóként a csapat mögé.

    A HE-DO B. Braun Gyöngyös csapata Nagy Attila elnök és Konkoly Csaba vezetőedző irányításával az NB I. középmezőnyének biztos tagjává vált, napjainkban a gyöngyösi kézilabda történetének legsikeresebb éveit éljük. Az építő munkát jelentős szakmai elismerés övezi, és a számokban mérhető sikerek sem maradnak el: a gyöngyösi kézilabdázás történetének legnagyobb sikerét aratva az alakulat 2019-ben megnyerte a Liga Kupa elnevezésű versenysorozatot, a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt 2019/2020-as bajnoki idényben pedig a tabella harmadik helyére kapaszkodott a rutinos és fiatal játékosok hatékony elegyét alkotó gyöngyösi csapat.

    A Gyöngyösi Kézilabda Klubnál az évek alatt komoly utánpótlás-bázis alakult ki. A klub színeiben mintegy 350 gyerekkorú fiú és lány kézilabdázó játszik a különböző bajnokságokban az U9-es szivacslabdás korosztálytól kezdve egészen az U23-as juniorokig. A klub szoros kapcsolatot ápol a város és az egész térség általános iskoláival, a cél nem csupán az NB I.-es csapat utánpótlásának megteremtése, hanem a sport és a kézilabda szeretetének táplálása. A HE-DO B. Braun Gyöngyös felelősséget érez a gyermekek egészségének megóvásáért, és sokat tesz azért, hogy sportszerető, egészséges életmódot folytató fiatalok kerüljenek ki a klub szárnyai alól.

    A Gyöngyösi Kézilabda Klub a város fejlődésében is szerepet vállal. Tao-pályázatának köszönhetően épülhetett fel a város új edzőcsarnoka, a lakosság által is igénybe vehető egészségügyi centrumot alakítottak ki, és két műanyag pályaborítást ajándékoztak a városnak – hogy csak a legjelentősebb beruházásokat említsük.

    A klub munkáját tehát nem csak a pályán elért sikerek fémjelzik. A szervezet jelentős társadalmi tevékenységet folytat. A csapat összes játékosa és munkatársa minden évben csatlakozik a mellrák-, és a prosztatarák ellenes figyelemfelkeltő kampányhoz, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi tartós élelmiszergyűjtéséhez, véradásokhoz, de a szurkolók segítségével a gyöngyösi óvodák javára is rendszeresen gyűjtenek játékokat. A csapat tagjai a különböző városi rendezvényeknek is állandó résztvevői, a társadalmi szerepevállalás elismeréseként a klub 2019-ben megkapta az Elfogadás díját.

    Aktív szurkolói közösséggel rendelkeznek, ami a mérkőzések nézőszámának folyamatos emelkedésében is tetten érhető. Egy-egy kézilabda-mérkőzés már eseményszámba megy a városban, a Dr. Fejes András Sportcsarnokban hétről hétre ezer néző, szurkoló buzdítja a gyöngyösi játékosokat.

    Büszkék lehetünk arra, hogy városunk azon 14 település egyike, ahol NB I.-es férfi kéziladba-csapat működik, tartalmas szórakozást, időtöltést biztosítva a város és a térség lakosságának.


    Közösségi funkciók