3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Új költségvetés, megmaradó támogatások

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.06.26. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Miután a veszélyhelyzet idején nem ülésezett a képviselő-testület, február óta most ült össze ismét a gyöngyösi grémium, hogy a várost érintő legfontosabb ügyekben döntsenek.

     
     

    Ezt megelőzően Hiesz György polgármester megköszönte a munkáját azoknak az egészségügyi, rendvédelmi, közigazgatási, valamint szociális területen dolgozóknak, akik a járványhelyzet időszakában mindvégig helytálltak, munkájukkal segítettek.

    Ezt követően egyperces néma főhajtással adóztak a nemrég elhunyt dr. Bálint György és dr. Fejes András emlékének, akik a város díszpolgárai volt, valamint megemlékeztek két olimpiai bajnokunkról, Kárpáti György és Benedek Tibor vízilabdázókról.

    Módosított költségvetés

    A testületi ülés egyik fontos napirendi pontja volt az 2020. évi költségvetési rendelet módosítására. Ezzel kapcsolatban Hiesz György polgármester arra kérte a képviselőket, hogy a veszélyhelyzet okozta kiesett források miatt ne essenek áldozatul azok a szolgáltatások, amelyek egy város sajátosságai. Az átgondolatlan döntések ugyanis akár visszavonhatatlan károkat is okozhatnak.

    A polgármester kiemelte: a gépjárműadó elvonása idén 100 millió 200 ezer forintos kiesést jelent a városnak, amely 2024-ig nem is számolhat ezzel a bevétellel. Az elmaradt idegenforgalmi adó és parkolási díj 140-160 millió forintos, míg a termelésvisszaesés miatt lecsökkent iparűzésiadó-bevétel a becslések alapján mintegy 380 millió forintos hiányt jelent ebben az évben Gyöngyösnek.

    A rendeletmódosítás két „védett” területet tartalmaz a költségvetésben. Az egyik az a képviselői fejlesztési keret, mellyel saját belátásuk szerint gazdálkodhatnak a képviselők, valamint az Európai Unió által is támogatott beruházások megvalósítása. Ha ezek nem teljesülnek, Gyöngyösnek vissza kell fizetnie azt a mintegy 400 millió forintot, melyet a pályázatok kivitelezésére eddig elköltött a Várostérségfejlesztő Kft. egyebek között tanulmányok, tervek elkészítésére és egyéb előkészítő munkára.

    Több a közlekedési baleset

    A város közrend- és közbiztonsági helyzetéről Balogh Tibor r. ezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, valamint Juhász János r. ezredes, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság vezetője tájékoztatta a testületet. A beszámolóban elhangzott: a gyöngyösi rendőrök jó színvonalú munkát végeztek az elmúlt évben, hiszen nőttek az eredményességi mutatók és a felderítések száma is megszaporodott annak ellenére, hogy jelentősen csökkent az állomány létszáma. A rendőrkapitány kiemelte: míg a pandémia idején országosan csökkent, Gyöngyösön azonban megnőtt a közúti balesetek száma, éppen ezért szigorúbb ellenőrzéseket vezettek be, különös tekintettel a Mátrában motorozókra. Mint elhangzott, egyre több családon belüli erőszakra is fény derül, amit a kapitányságvezető azzal indokolt, hogy a segítséget kérők a korábbiakhoz képest nagyobb bizalommal vannak a rendőrség iránt.

    A rendőrök eredményessége a kábítószer-felderítést illetően is sikeresnek nevezhető. Mint kiderült, Gyöngyösön a Duránda és a Harmadosztályként ismert városrészen több alkalommal is nyomára akadtak olyan kábítószer-terjesztőknek, akik főként új, úgynevezett pszichoaktív anyagokat értékesítettek.

    Hiesz György polgármester a beszámoló kapcsán több visszatérő probléma megoldásában is kérte a rendőrség segítségét. Ilyenek például a belváros útjain este megrendezett gyorsulási versenyek, a közlekedési táblák tilalmát figyelmen kívül hagyók „oroszrulettje”, a köztereken, játszótereken és nyitott sportpályákon tapasztalható vandalizmus, a lakóövezetekben közlekedő nehéz gépjárművek ellenőrzése, a közterületeken közízlést sértő módon viselkedő hajléktalanokkal szembeni szigorúbb hatósági fellépés. A polgármester továbbá azt kérte, hogy egy újabb veszélyhelyzet idején a rendőrség a tavaszinál hatékonyabban vegyen részt a szabályok betartásának ellenőrzésében, és ha szükséges, szankcionálja is a szabályszegőket.

    Együttműködés, támogatások

    A képviselők döntöttek arról, hogy a hatmillió forint vissza nem térítendő támogatást biztosítanak az egykori Mátra Szálló homlokzat-felújításához a helyi védett épületet társasházának.

    A testület méltányolta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által vezetett mátrafüredi idősek otthona vezetőjének kérését, és a város módosította a szervezettel korábban megkötött ellátási szerződést. Erre azért volt szükség, mert az intézményt érintően több változás is történt az elmúlt hónapokban alatt: épült egy új épületszárny, a férőhelyek száma növekedett és módosult az intézmény elnevezése és a szociális szolgáltatás megnevezése. A képviselő-testület jóváhagyásával Hiesz György polgármester polgármesteri kerete terhére 50 ezer forinttal támogatja a Gyöngyösi Felsőoktatásért Alapítványt.

    Ismét pályázhatnak önkormányzati támogatásra a Gyöngyösön működő nyugdíjas szervezetek, melyek a rendelkezésre álló másfélmillió forintos keretből működésük, tevékenységük és programjaik finanszírozására tarthatnak igényt.

    A grémium elfogadta a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. által benyújtott, az ebrendészeti telepek korszerűsítésére irányuló pályázatát. A csaknem négymillió forintos korszerűsítést sikeres elbírálás esetén teljes egészében támogatja az Agrárminisztérium. Az ebrendészeti közfeladatot ellátó Új Nap Közhasznú Egyesület által vezetett telepen egyebek között bővítéssel az ott élő állatok tartási körülményein szeretnének javítani.

    Átadják a kitüntetéseket

    A tavaszi veszélyhelyzet miatt elmaradt több városi kitüntetés átadása is. A csütörtöki testületi ülésen Gyöngyös képviselői úgy határoztak, hogy az idén a Pro Civitate, a Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa, a Gyöngyös Város Egészségügyéért, a Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért, a Gyöngyösi Fiatalok a Művészetekért, és a Gyöngyösi Fiatalok a Közösségért elismeréseket rendhagyó módon az augusztus 20-ai városi ünnepségen vehetik majd át a díjazottak.

    Kiírják a pályázatokat

    A grémium módosította az egyes önkormányzati támogatásokról szóló helyi rendelet is, melyben a járványügyi helyzetre hivatkozva a kulturális, közművelődési és művészeti, a nevelési és oktatási, az egészségügyi és szociális, a sporttevékenységek, illetve a gyűjtemények, valamint a nyugdíjas szervezeteknek szóló pályázatokat június 30-ig írják ki.

    Régi-új tagóvodavezetők

    Miután idén Gyöngyösön hét tagóvoda-vezető megbízatása is lejár, a testület döntött arról, hogy július 1-jétől – a jelenlegi vezetők nyugdíjba vonulása miatt - a Tündérkert Tagóvodát Balogh Tamásné, a Fecske Úti Tagóvodát pedig Havellant Melinda irányítja. Öt intézményben pedig meghosszabbították a vezetők kinevezését: a Dobó Úti Tagóvodában Bozsik-Papp Tünde, a Mesevár Tagóvodában Lehotai Magdolna, a Jeruzsálem Úti Tagóvodában Domoszlai Andrea, a Mátrafüredi Tagóvoda Erdélyi Éva, az Epreskert Úti Tagóvodában pedig Szántó Edit látja el a vezetőóvónői feladatokat.

    Tovább szólhat a zene

    Tekintettel arra, hogy idén augusztus 20. csütörtökre esik, módosult a közterületek rendeltetéstől eltérő használatára vonatkozó önkormányzati rendelet is. Ennek értelmében a Fő téren 23:30 óráig lehet hangosító berendezést használni pénteken és szombaton, valamint a városi rendezvényeken, illetve akkor, ha a programot követő másnap nem munkanap.

    A testület elfogadta a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület éves beszámolóját, ám az önkormányzat megszüntette a szervezettel korábban kötött együttműködési megállapodást. A város jövőre egy új típusú szerződés keretei között tervezi az egyesülettel való közös munkát.

    Sport és beruházás

    A képviselők megítélték, de feltételhez kötötték a Gyöngyösi Kézilabda Klub 30 millió forintos támogatását, amely férficsapat Európai Liga nemzetközi kupasorozaton való indulását segíti a 2020/2021-es versenyévben. A kitétel értelmében a klubnak 20 millió forintot biztosítanak, ha a selejtező mérkőzéseket Gyöngyösön rendezik meg, a további tízmillió forint kifizetését pedig a csapat csoportkörben való továbbjutásához kötötték.

    A képviselők méltányolták az Energia SC kérését, így az egyesület, a korábban megítélt támogatáson túl, működési költségeinek fedezésére újabb ötmillió forintot kap a várostól.

    A grémium jóváhagyta a Jeruzsálem Úti Tagóvoda belső felújítására vonatkozó pályázat benyújtását, melyhez 21,8 millió forintos saját forrás biztosít.

    Tárgyalnak a Volánnal

    A testület elfogadta az autóbuszos helyi közlekedés módosításáról szóló koncepciót, és felhatalmazta a polgármestert, valamint a városüzemeltetési igazgatóságot, hogy a szolgáltatás részleteiről egyeztessen a VOLÁNBUSZ Zrt.-vel. Ezt követően júliusban már egy konkrét, menetrendet is tartalmazó tervezet kerül a grémium elé, amely szeptembertől lépne életbe. Előtte azonban még augusztusban dönteni kell a 2021-től működő rendszerről, annak költségeiről és az esetleges pályázatokról.

    Sástó: új pályázatot írnak ki

    Szintén egy későbbi ülésen tárgyalja a testület a sástói létesítmények üzemeltetésére vonatkozó napirendet, miután a feladatra jelentkező egyetlen pályázó visszalépett szándékától. A szolgáltatás biztosítására újabb, nyílt pályázatot ír ki az önkormányzat azzal a feltétellel, hogy a leendő működtető rendelkezhet a sástói szolgáltatásokból – parkolási díj, kilátói belépőjegy, csónakáztatás stb. – származó teljes bevétellel, ám működési támogatásra nem tarthat igényt.

    Éjszakai nyitvatartás

    A vendéglátóhelyek és üzletek éjszakai nyitvaratásának megváltoztatását tartalmazó napirend pedig októberben kerül a képviselők asztalára, figyelembe véve a következő negyedév tapasztalatait.


    Közösségi funkciók