3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Gazdaságosabb, átgondoltabb helyi tömegközlekedésre van szükség

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.07.17. péntek
 
Utoljára módosítva: 2020-07-17 15:20
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     
    Fotó: Gyöngyösi TV

    Gazdaságosan üzemeltethető körjáratokkal biztosítaná a helyi tömegközlekedést Gyöngyösön az önkormányzat. Az elképzelésekről a júliusi rendkívüli testületi ülésen tárgyaltak a képviselők, akik egyebek között döntöttek a helyi lakásrendelet módosításáról, és a GYAK-nak nyújtandó kamatmentes hitel biztosításáról is.

     
     

    Bérlakás: a jövedelmet is figyelembe veszik

    Gyöngyös képviselő-testülete a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésen módosította a júliustól érvényben lévő lakásrendeletet. Gyöngyösön ez idáig jövedelmi megkötések nélkül is hozzá lehetett jutni az önkormányzati bérleményekhez, ám az októbertől hatályba lépő rendelet alapján azoknak a bérlőknek, akiknek az egy főre jutó havi nettó jövedelme meghaladja a mindenkori garantált bér 120 százalékát, ami jelenleg 252 ezer forint, az eddig hatályos bérleti díj 150 százalékát, vagyis négyzetméterenként 1200 forintot kell majd fizetniük. A módosítással a képviselők arra törekedtek, hogy az önkormányzati bérlemények díja közelítsen a piaci árakhoz.

    A grémium egyetértett abban, hogy a helyi lakásrendelet megérett egy átfogó, teljes körű felülvizsgálatra.

    Helyi járat: számítanak a gyöngyösiek véleményére

    A testületi ülés kulcsfontosságú napirendi pontja volt az autóbuszos helyi közlekedés fejlesztésére vonatkozó koncepció megtárgyalása. Juhász Katalin, a tervezet kidolgozásával megbízott igazgatóság vezetője ismertette a képviselőkkel az önkormányzat és a szolgáltatást végző Volánbusz elképzeléseit. A tervezetek mindkét esetben két olyan körjárat útvonalát tartalmazták, melyek érintik a város frekventált helyeit, a sokak által lakott lakóövezeteket, a temetőket, élelmiszerüzleteket, oktatási intézményeket, valamint a kórházat és a szakrendelőt. Az elképzelések szerint a főként midi buszokkal és egy nagy autóbusszal biztosított két körjárat az autóbusz-pályaudvaron fonódna egymásba.

    Az ülésen Hiesz György polgármester hangsúlyozta: nem lehet minden igénynek megfelelni, nem lehet minden elvárásokhoz igazodni, de törekszenek arra, hogy a tömegközlekedési szolgáltatás minél többek elégedésére szolgáljon. Ehhez azonban szükség van az utazók együttműködésére is, akiknek át kell majd alakítaniuk a szokásaikat. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy a város idei költségvetése nem teszi lehetővé a sűrű buszjáratok beindítását. A korábbinál gazdaságosabb és jobban átgondolt helyi tömegközlekedésre van szükség.

    - Ha nem lett volna a koronavírus-járvány és a sok központi elvonás, ami jelentős forrást vesz el az önkormányzattól, akkor is hozzá kellett volna nyúlnunk a helyi tömegközlekedés átalakításához. A kényszerhelyzet azonban lehetőséget ad arra, hogy végre tényleg őszintén szembe nézzünk az évtizedek óta húzódó problémákkal - hangsúlyozta a polgármester hozzátéve, folytatják a helyi járatokkal kapcsolatban megkezdett társadalmasítást, így a gyöngyösiek hamarosan megismerhetik és véleményezhetik is az ősztől tervezett tömegközlekedéssel kapcsolatos elképzeléseket.

    A nagy érdeklődésre való tekintettel folyamatosan ki lehet tölteni azt a kérdőívet is, amely a tervezett új menetrend és az új útvonalak meghatározásban jelent segítséget, támpontot a képviselő-testületnek. Az önkormányzat továbbra is számít a gyöngyösiek véleményére, és a kérdőívet kitöltőket arra kérik, hogy ne a jelenlegi, átmeneti időszakot, hanem az elmúlt évek tömegközlekedési tapasztalatait mérlegeljék válaszadáskor.

    A helyi közlekedés fejlesztésére vonatkozó koncepcióról, beleértve az őszi menetrendet is, július 30-án ismét tárgyal a testület.

    Támogatások, kinevezés

    A képviselők támogatták a Gyöngyösi Atlétikai Klub (GYAK) kérését, így az önkormányzat négymillió forintos kamatmentes kölcsönt biztosít az egyesültnek ahhoz, hogy a női labdarúgó szakág is el tudjon indulni a 2020/2021-es versenyévadban. A kölcsönt a GYAK visszafizeti a városnak, ha megkapja az MLSZ utófinanszírozásként biztosított támogatását.

    A grémium hozzájárult ahhoz, hogy Gyöngyös Város Óvodái megüresedett intézményvezető-helyettesi pozícióját Beszéné Gábor Judit töltse be.

    A bizottságok elbírálták a helyi nyugdíjas szervezetek működésének és programjaik megszervezésének támogatására kiírt pályázatra beérkezett dokumentumokat. A képviselők döntése alapján idén másfél millió forinttal segíti az önkormányzat a szervezetek elképzeléseinek megvalósítását.

    A VG Zrt. üzemelteti Sástót

    A Városgondozási Zrt.-t bízta meg újra Gyöngyös képviselő-testülete a sástói létesítmények üzemeltetésével. Az önkormányzati cég augusztustól látja el a feladatot. A szerződés értelmében a társaságot az elkövetkező három évben megilleti az üzemeltetésből, egyebek között a toronylátogatásból, a csónakáztatásból, a parkolásból, a turisztikai központban megszervezett rendezvényekből, valamint a nyilvános illemhely használatából származó teljes bevétel, ám működési támogatásra nem tarthat igényt. Az önkormányzatnak ugyanis ez idáig évente több tízmillió forintot kellett pótolnia a bevétel kiegészítéseként a fenntartáshoz. Az új üzemeltetési konstrukcióval erre már nem lesz szükség.

    Eladó a volt mátrafüredi strand területe is

    A grémium a júliusi rendkívüli ülésen döntött arról is, hogy pályázat útján értékesíti az egykori mátrafüredi strand területét, amely a településrész frekventált részén helyezkedik el. A kiváló adottságokkal rendelkező árnyas fákkal övezett, csendes terület családi házak, társasházak építésére is alkalmas. Az ingatlan eladásából származó bevétel egy részét új mátrafüredi parkolók kialakítására fordítaná az önkormányzat.

    Az önkormányzat továbbá pályázat útján szeretné értékesíteni azt a birtokában lévő Baross Gábor utcai, korábban a Balla Bútor üzletnek otthont adó ingatlan mögötti beépítetlen területet is, amely gazdasági, kereskedelmi és szolgáltató célú felhasználásra alkalmas.

    Vízelvezetőt épít a vevő

    A testület elfogadta a Zsákai Kft. vételi ajánlatát, és ugyan főként infrastrukturális feltételek megkötésével, de értékesítette az önkormányzat tulajdonában lévő püspöki városrészen lévő beépítetlen ingatlant. A vevő vállalta, hogy a Zsákai Kft. telephelye előtt lévő közterületen gondoskodik a csapadékvíz-gyűjtő és -elvezető árok, valamint folyóka kiépítéséről, az üzletek előtti járda megemeléséről és a parkolók karbantartásáról.


    Közösségi funkciók