3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Iskolakezdésre elindul az új helyi járatos közlekedés

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.07.31. péntek
 
Utoljára módosítva: 2020-07-31 10:58
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     
    Fotó: Gyöngyösi TV

    Egy felsővárosi és egy alsóvárosi körjárattal indul a megújult helyi tömegközlekedés Gyöngyösön. Hétköznapokon mindkét vonalon naponta kilenc menetrendszerinti autóbusz szállítja majd az utasokat - egyebek között erről is döntött júliusi rendkívüli ülésén a város képviselő-testülete.

     
     

    Tömegközlekedés: megvannak az útvonalak

    Szeptember elsejétől két körjárat biztosítja Gyöngyösön az autóbuszos helyi közösségi közlekedést – erről döntött csütörtöki rendkívüli ülésén a város képviselő-testülete, miután módosításokkal, de jóváhagyta a helyi járatokra vonatkozó fejlesztési koncepciót.

    Hiesz György polgármester a napirend kapcsán megköszönte a gyöngyösiek aktivitását, miután az elmúlt hetekben több százan éltek a lehetőséggel, és eljuttatták észrevételeiket, javaslataikat az önkormányzathoz a helyi tömegközlekedéssel kapcsolatban indított társadalmasítás keretében.

    A képviselők által elfogadott javaslat értelmében az egyik körjárat Gyöngyös északi részét, vagyis a Felsővárost, a másik az Alsóvárosként ismert déli részt érinti. Mindkét járat a központi autóbusz-pályaudvarról indul és oda érkezik, így a találkozási ponton az utasoknak lehetőségük lesz az átszállásra. A felsővárosi vonal a Diósmalom útig közlekedik, az alsóvárosi főként a nyolcvanasi városrészt érinti, de mindkettő felöleli a nagyobb lakótelepeket, lakóövezeteket, a temetőket, a templomokat, az élelmiszerüzleteket, a bevásárlóközpontokat, a piacokat, az oktatási intézményeket, valamint a kórházat és a szakrendelőt.

    Hétköznapokon és munkanapokon az első autóbusz reggel 5 óra körül indul, majd 11 óráig öt járat közlekedik még. Délután 2 és este 6 óra között 4 járat viszi az utasokat. Szombaton csak délelőtt biztosítják a tömegközlekedést két járattal. Ám ekkor a kórház és a szakrendelők helyett az Egri úti temetőt is érintve járnak mindkét vonalon a buszok, mert hétköznap nem mennek el a sírkertig.

    Az új vonalhálózat kialakításával kapcsolatos forgalomtechnikai beavatkozásokra kétmillió forintot biztosított az idei költségvetésből a testület.

    Miután a Volánbusz Zrt. elkészíti a testületi javaslatok módosítása alapján a végleges menetrendet, az önkormányzat - az eddigiekhez hasonlóan - tájékoztatja a nyilvánosságot az ősztől életbe lépő helyi tömegközlekedésről. A szeptembertől induló járatok kapcsán az önkormányzat továbbra is várja a lakossági észrevételeket. Ha szükséges, ennek függvényében további javaslatot tesznek a szolgáltatónak a menetrend módosítására.

    A testület az augusztusi ülésen dönt majd annak a közbeszerzési eljárásnak a kiírásáról, amely a következő tíz évre vonatkozóan meghatározza a helyi tömegközlekedést.

    Pályázatok: döntöttek a támogatásokról

    Habár a veszélyhelyzet miatt csak hónapokkal később, és a vírushelyzet miatt bevezetett kormányzati elvonások miatt a tavalyi évhez képest fele akkora összeget biztosítva hirdette meg támogató pályázatait az önkormányzat, igen nagy volt az érdeklődés a várostól igényelhető juttatások iránt.

    A civil szervezetektől, intézményektől, nemzetiségi önkormányzatoktól, magánszemélyektől és alapítványoktól a bizottságokhoz beérkezett kérelmek alapján egészségügyi és szociális tevékenység támogatására egymillió forintot, gyűjtemények fejlesztésére kétmillió forintot, kulturális, közművelődési és művészeti tevékenységek lebonyolítására 1 millió 250 ezer forintot, nevelési, oktatási tevékenységének támogatására 375 ezer forintot hagyott jóvá a testület. Támogatták továbbá az általános célú sporttevékenységeket is, erre egymillió 750 ezer forint, az óvodák és bölcsődék sportfoglalkozásaira pedig félmillió forint szavaztak meg, valamint további 250 ezer forintot osztottak szét egyéb sportcélú feladatok támogatására.

    A városi drogstratégiába foglaltak megvalósítására 700 ezer forintot használhat fel a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

    Hárommillió forintos önrészt biztosítottak a képviselők a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. azon pályázatához, melyen színpadi front hangrendszer beszerzésére kaptak lehetőséget vissza nem térítendő központi költségvetési támogatásból.

    Négy ország pályázhat

    A városi pályázatok előkészítésével és benyújtásával megbízott Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. több pályázati javaslatával kapcsolatban is döntés született a testületi ülésen. A képviselők jóváhagyták annak a brüsszeli finanszírozású pályázatnak a benyújtását, amely

    négy ország bevonásával tíz közös rendezvény megszervezését tenné lehetővé. Az egymás kulturális értékeinek megismerését szolgáló programban a projektvezető Gyöngyös mellett a szlovákiai Losonc, a lengyel Lodygowice és az erdélyi Kézdivásárhely venne részt.

    Folytatódhatna a termálvíz feltárása

    Az Európai Unió 2021-27 között kiemelt fordít majd a klímavédelemre. Egy ennek kapcsán meghirdetett pályázaton 60 ezer euros támogatást szeretne igénybe Gyöngyös a város alatt több mint kétezer méter mélyen lévő, közel 100 Celsius-fokos termálvíz-készlet feltárásához szükséges tervek, tanulmányok előkészítésére.

    Okos zebra védené a gyalogosokat

    Egy új gyalogosvédelmi rendszer kialakítását is támogatta a testület. Az úgynevezett Okos Zebrát, ahol az útburkolatba beépített LED prizmák jeleznék, ha gyalogos lép az úttestre, szintén pályázati támogatással valósíthatná meg a város, melynek sikeres elbírálása esetén a beruházás költségének felét kell biztosítania. A grémium javaslata szerint a 24-es út két pontján, a Mérges úton és a Bethlen Gábor kereszteződésénél, valamint a Kálvária dombon lévő Damjanich utcánál építenék újjá a meglévő gyalogátkelőt. A pályázat két Okos Zebra kialakítására ad lehetőséget.

    Új spotparkok épülhetnek

    A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi pályázatán két 100 négyzetméteres sportpark kialakítására kapott lehetőséget Gyöngyös. A testület döntése szerint a szabadtéri tömegsportot biztosító pályákat a Béke téren és a Kálváriaparti Általános Iskola udvari részén alakítanák ki.

    Bankautomata a dombon

    Egy ATM üzembe állításával javulhat szeptembertől a városban a Kálvária-parti lakórész, közismert nevén a Domb infrastrukturális ellátottsága. A Kócsag utcában a Raiffeisen Bank telepít és üzemeltet majd egy bankjegykiadó automatát.


    Közösségi funkciók