3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Tudásból, tisztességből, emberségből példát mutattak

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.08.20. csütörtök
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     
    Fotó: Czímer Tamás

    A hagyományokhoz híven a Szent Bertalan-templomban megtartott szentmisével kezdődött Gyöngyösön az államalapítás ünnepe. Az istentiszteletet Balog Gyula plébános celebrálta, aki augusztus 20. kapcsán kiemelte: Szent István király felelősségvállalása, életműve nem csak maradandó, hanem napjainkban is érvényes üzeneteket hordoz. Egyebek között ilyen az egymás megbecsülése és tisztelete, valamint, hogy az országban mindig béke és rend uralkodjon.

     
     

    A szentmise végén a plébános megáldotta a nemzetiszínű szalaggal átkötött új kenyeret, melyet, miután Hiesz György polgármester megszegett, az ünnepség résztvevői meg is kóstolhattak, hozzá pedig mátrai bort fogyaszthattak.

    Ünnepi szentmise és kenyérszentelés

     
    45 kép
    Dátum: 2020-08-20 15:49:00
     

    A pandémiás helyzetre való tekintettel az idén elmaradt több városi kitüntetés átadása is Gyöngyösön. Az augusztus 20-ai megemlékezés méltó alkalom volt arra, hogy a jutalmazottak megkaphassák a munkájukat, a város érdekében is végzett tevékenységüket elismerő díjakat. A Mátra Művelődési Központban megtartott rendezvényen dr. Végh Attila önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet, aki kiemelte: a koronavírus-járvány is bebizonyította, szükség van a legszélesebb összefogásra ahhoz, hogy sikerrel vegyük fel a küzdelmet a ránk váró kihívásokkal. Kiemelte: a történelem során ezt már többször igazolta a magyarság a tatárjárástól a török pusztításon át az 1956-os forradalomig.

    - A kiemelkedő eredményt elért sportolóink, művészeink, tudósaink már sokszor bebizonyították, van egy nemzet Európa közepén, amelyre mindig számíthatnak, amellyel mindig számolhatnak – hangsúlyozta a képviselő.

    A képviselő-testület az elmúlt fél évben döntött a Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért, a Gyöngyösi Fiatalok a Művészetekért, a Gyöngyösi Fiatalok a Közösségért, a Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa, a Gyöngyös Város Egészségügyéért, valamint a Gyöngyös Város Díszpolgára cím adományozásáról. A kitüntetettek Hiesz György polgármestertől vehették át az elismeréseket.

    A Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért kitüntetést a Semmelweis Egyetem két másodéves orvostanhallgatója, Csörgő Kata és Csörgő Terka kapta meg. A testvérpár számos országos természettudományi tanulmányi versenyen ért el kimagasló eredményt.

    A Gyöngyösi Fiatalok a Művészetekért kitüntetést a Berze Nagy János Gimnázium és a Pátzay János Katolikus Zeneiskola tanulója, Csanádi Bertold Balambér vette át, aki hegedűszólistaként évek óta képviseli Gyöngyöst a megyei, regionális, országos és nemzetközi versenyeken.

    A képviselő-testület a Gyöngyösi Fiatalok a Közösségért kitüntetésben részesítette az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Karának harmadéves hallgatóját, Zeltner Domonkost, aki családi hagyományt követve kisgyermekként kezdett táncolni a Vidróczki Néptáncegyüttesben, középiskolásként pedig a Vak Bottyán János Katolikus Szakgimnázium életében kiemelkedő szerepet vállalt, személyisége értékadó volt a közösségben.

    Gyöngyös önkormányzata idén huszonharmadik alkalommal köszöntötte a pedagógusokat a Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa díjjal. Az elismerést a Mátrafüredi Tagóvoda vezetője, Erdélyi Éva; a Pátzay János Katolikus Zeneiskola és a Gyöngyösi Károly Róbert Campus pedagógusa, Szabó Viola; valamint a felsőoktatási intézmény oktatója, dr. Marselek Sándor vette át.

    A rendezvény alkalmat adott arra is, hogy átadják a Gyöngyös Város Óvodái vezetése által alapított Aranyalma díjat, mellyel a gyöngyösi óvodapedagógusok munkáját ismerik el. A szakmai jutalmat idén a Mesevár Tagóvoda óvónője, Laska Magdolna, a Platán Úti Tagóvoda óvodapedagógusa, Mészáros Éva és a Tündérkert Tagóvoda óvónője, Szakácsné Nagy Anna kapta meg.

    Az egészségügyi ellátás területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Gyöngyös Város Egészségügyéért kitüntetésben részesült dr. Reményi Gyula, a Bugát Pál Kórház nyugalmazott fül-orr-gégész főorvosa, aki 35 évet töltött a városi kórházban.

    A cím birtokosa lett dr. Szabó Dénes háziorvos, aki 1983 óta gyógyítja betegeit Gyöngyösön.

    Augusztus 20. - kitüntetések

     
    42 kép
    Dátum: 2020-08-20 15:51:00
     

    Gyöngyös legrangosabb elismerését, a díszpolgári címmel járó Pro Civitate kitüntetést a Bugát Pál Kórház vezető főorvosa, dr. Elek Ilona, valamint a város társadalmi és gazdasági életében betöltött érdemei elismeréseként Palik Tibor vállalkozó kapta meg.

    Dr. Elek Ilona 1997 óta a gyöngyösi Bugát Pál Kórház szemészetének vezető főorvosa, aki 1998 őszén az országban először indította el azt a szűrő programot, melyben minden egyéves gyermek szemének megmérik a fénytörését. Kórházi munkája mellett társadalmi tevékenységében is a gyógyítás közelében maradva segítette és segíti ma is a Vakok és Gyengénlátók Egyesületét, annak tagjait. Évtizedekig aktív tagja volt a Mátrai Lions Klubnak, ahol a vakok és gyengén látók szívbéli protektoraként szakmai-, társadalmi-, szociális téren is rendkívül sokat tett érdekükben.

    Palik Tibor évtizedek óta munkaadóként, majd 2000-től a Sástói Kemping megvásárlásával és felújításával a Mátra turisztikai életének fejlesztőjeként segíti szülővárosa fejlődését. 2004 és 2006 között létrehozta Gyöngyösön az Észak-Kálváriaparti Lakóparkot. A kialakított telkeket közművesítette. A telkek között utcákat hozott létre és nevezett el, majd a város rendelkezésére bocsátotta. Vállalkozásainak tevékenységi köre 2006-ban egy újabb profillal bővült, amikor a sástói kőbánya területén épült téli-nyári bobpálya megépítésével kezdetét vette az Oxygen Adrenalin Park kialakítása, majd 2019-ben, egy közel 500 méter hosszú libegővel összekötötte Sástót az Oxygen Adrenalin Parkkal. 2013-ban megvásárolta a Sástó magánkézben lévő részét, majd a város rendelkezésére bocsátotta, segítve ezzel a város turisztikai pályázaton való részvételét. Alapító tagja és elnöke volt a Mátraaljai Munkaadók Egyesületének, továbbá alapító és elnökségi tagként aktív szerepet vállalt a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesület munkájában is. Munkássága során több városi, megyei, régiós és országos elismerésben részesült.

    A város életében betöltött kiemelkedő sporttevékenysége elismeréseként Pro Civitate kitüntetésben részesült a HE-DO B. Braun Gyöngyös férfikézilabda-csapata, amely az NB I. középmezőnyének biztos tagjává vált, 2019-ben megnyerte a Liga Kupa elnevezésű versenysorozatot, a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt 2019/2020-as bajnoki idényben pedig a tabella harmadik helyére kapaszkodott a rutinos és fiatal játékosok hatékony elegyét alkotó gyöngyösi csapat. A Gyöngyösi Kézilabda Klubnál az évek alatt komoly utánpótlás-bázis alakult ki. A Gyöngyösi Kézilabda Klub a város fejlődésében is szerepet vállal. Tao-pályázatának köszönhetően épülhetett fel a város új edzőcsarnoka, a lakosság által is igénybe vehető egészségügyi centrumot alakítottak ki, és két műanyag pályaborítást ajándékoztak a városnak, hogy csak a legjelentősebb beruházásokat említsük. A csapat összes játékosa és munkatársa minden évben csatlakozik a mellrák és a prosztatarák ellenes figyelemfelkeltő kampányhoz, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi tartós élelmiszergyűjtéséhez, véradásokhoz.

    A díjazottak nevében dr. Elek Ilona köszönte meg a kitüntetéseket. A főorvos elmondta: habár mindannyian társadalmilag hasznos munkát végeznek, ez a munka a kitüntetetteknek örömet is okoz.

    - Közös bennünk, hogy sokat dolgozunk azért, hogy a világ, amiben élünk, szebb legyen. Különös ajándéka a sorsnak, hogy most, a koronavírus ellenére, mégis együtt ünnepelhetünk. Köszönet a szolgálatért, köszönjük, hogy szolgálhattunk – zárta beszédét dr. Elek Ilona.

    A rendezvény zárásaként Hiesz György polgármester megemlékezett azokról a felterjesztőkről is, akik észreveszik maguk körül azokat az embereket, akik kiválót alkotnak, akik kiemelkedően dolgoznak, és erre felhívják mások figyelmét is. A városvezető elmondta, a képviselő-testületnek mindig nehéz dolga van, amikor a legjobbak közül ki kell választania a díjazottakat, de öröm, hogy most is olyanokat jutalmazhattak, akik tudásból, tisztességből, emberségből példaként állhatnak mindannyiunk előtt.


    Közösségi funkciók