3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Gyöngyös is bekapcsolódna az új otthonteremtési programba

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.09.25. péntek
 
Utoljára módosítva: 2020-09-25 14:18
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     
    Fotó: Gyöngyösi TV

    A koronavírus-járvány jelentős hatással van a helyi gazdasági környezetre is, ezért szükség volt Gyöngyös idei költségvetésének módosítása. A változtatás miatt ebben az évben új kötelezettségvállalás esetén komoly önkorlátozásra lesz szükség – derült ki a csütörtökön megtartott testületi ülésen, ahol a képviselők egyebek között döntöttek egy új gyöngyösi ipari terület kialakítását segítő közbeszerzési folyamat elindításáról is.

     
     

    A gyöngyösi képviselő-testület szeptemberi ülésén a grémium módosította a város idei költségvetési rendeletét. Erre egyebek között azért volt szükség, mert az önkormányzat bevételeit jelentős mértékben csökkentették a koronavírus következtében előállt veszélyhelyzettel összefüggő központi rendelkezések, melyek befolyásolták a helyi gazdaság alakulását is, ezzel együtt a helyi adóbevétel mértékét. A szeptemberi adóbefizetés ilyen szempontból is kulcsfontosságú volt.

    Kovács Róbert, a városháza pénzügyi igazgatója kiemelte: az eddigi befizetések alapján megállapítható, hogy összességében a júniusban már módosított tervnek megfelelő befizetés teljesült a hónap közepéig.

    Kedvezőtlen azonban, hogy a módosítás után az önkormányzat gyakorlatilag már nem rendelkezik általános tartalékkal, amely komoly nehézséget okozhat az év hátralévő időszakában, de a szűkre szabott költségvetési keretek miatt bizonyos kommunális közszolgáltatások terén is kompromisszumra kényszerül. A költségvetés végrehajtása érdekében idén új kötelezettségvállalások terén is komoly önkorlátozásra lesz szükség.

    Habár a napirendi pontok között nem szerepelt, de képviselői kérdésre válaszolva az ülésen elhangzott: ahhoz, hogy Gyöngyösön elindulhasson egy új tömegközlekedés egy olyan alapos szakmai előkészítő munkára van szükség, melyben a Volánbusz Zrt. mint szolgáltató megkerülhetetlen. A helyi járatok menetrendjének megreformálása érdekében hetek óta zajlik a közös munka a város önkormányzata és a Volánbusz Zrt. munkatársai között. A polgármesteri hivatal, valamint a képviselő-testület által javasolt elképzeléseket figyelembe véve a szolgáltató kidolgozott egy járatcsomagot, jelenleg ennek elemzése folyik. A tervek szerint novemberre készül el a megújított helyi tömegközlekedés menetrendje.

    A képviselő-testület javaslatot tett arra, hogy Gyöngyösön mely területek sorolhatók a rozsdaövezet kategóriájába, amelyek később bevonhatók lesznek a Városi Otthonteremtés Programba.

    A Parlament még júliusban fogadta el a rozsdaövezeti akcióterületek létrehozásához szükséges intézkedésekről szóló törvényt, majd felhatalmazta a kormányt, hogy a települési önkormányzatok véleményének kikérését követően rendeletben jelölje ki a rozsdaövezeti akcióterületeket. A törvény lehetővé teszi, hogy az akcióterületeken – az általános 27 százalékos áfakulcs helyett – kedvezményes 5 százalékos ÁFA kulccsal lehessen értékesíteni a többlakásos lakóingatlanban, a 150 négyzetméter alatti lakásokat.

    Az intézkedéssel elérhető áron jó minőségű új otthonok épülhetnek az évtizedek óta elhanyagolt, pusztuló, ugyanakkor a városokon belül nagyon jó elhelyezkedésű rozsdaövezeti területeken.

    Gyöngyös képviselő-testülete a szeptemberi ülésén tíz rozsdaövezeti akcióterület kijelölésére tett javaslatot, melyek önkormányzati, állami és magántulajdonban vannak.

    A képviselő-testület jóváhagyta annak a közbeszerzési folyamatnak az elindítását, amely Gyöngyös ipari parkjában egy új gyöngyösi ipari terület kialakítását teszi lehetővé. Az európai uniós támogatással megépülő, 600 millió forintos beruházás segíti majd a város és a térség gazdasági fejlődését, valamint növeli lakosságmegtartó erejét.

    A grémium egyetértett azzal, hogy a Dobó Úti Tagóvoda és Bölcsőde tetőszigetelés felújításának folytatásra az önkormányzat szerződést kössön a Városgondozási Zrt.-vel. A költségvetési előirányzaton rendelkezésre álló forrásból csaknem 20 millió forintot biztosít a korszerűsítésre a város.

    A Felsővárosi Általános Iskola tornacsarnokának tetőszigetelésére a városi költségvetés céltartalékából 8 millió forintot szabadított fel a grémium.

    A testület továbbá jóváhagyta az Akaszka utcában lévő rossz minőségű út megépítésé, melyre mintegy hárommillió forintot nyújt az önkormányzat.

    A szeptemberi testületi ülésen döntés született arról is, hogy Gyöngyös önkormányzata október 1-jétől csatlakozik a Magyar Önkormányzatok Szövetségéhez, melynek célja a magyar önkormányzati érdekek képviselete, megjelenítése és védelme, a helyi közösségek önkormányzáshoz való jogának fejlesztése. A grémium vállalta a tagokat terhelő tagdíj megfizetését, amely jelenleg lakosonként évi 10 forintot jelent. Ennek időarányos költsége Gyöngyös esetében 71 468 forint.

    A napirendi pontok között szerepelt a városban élők egészségügyi helyzetéről szóló beszámoló, amely a 2019-es adatok alapján készült. Ebből kiderült, a megye lakosságának átlagéletkortát tekintve Gyöngyösön és a hozzá tartozó járásban a legjellemzőbb a lakosság elöregedése. Ennek kapcsán Hiesz György polgármester jelezte, ez a tény újabb feladatok elé állítja az önkormányzatot, például a szociális ellátás okán. A városvezető kiemelte, azt sem hagyhatják figyelmen kívül, hogy a lakosságszám csökkenését az elhalálozás mellett az elvándorlás is befolyásolja.

    A grémium a szeptemberi ülésen elfogadta a város ifjúsági koncepciójának cselekvési programját, az önkormányzat gyermekvédelmi koncepcióját, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ 2019. évi szociális feladatiról szóló beszámolóját, valamint az önkormányzati közalapítványok tavalyi gazdálkodásáról szóló jelentését.

    Gyöngyös önkormányzata 2021-ben is csatlakozik az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz, mellyel azok a város közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok juthatnak pénzügyi támogatáshoz, akik a 2020/2021. tanévben érettségiznek és felsőoktatási intézménybe készülnek, vagy már valamely felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanulnak. A pályázatokat november 5-ig lehet benyújtani az önkormányzathoz.

    A grémium elfogadta annak a szakmai bizottságnak a döntését, amely 37 pályázó 65 érvényes logóterve közül kiválasztotta Gyöngyös logóját, amely segíti majd a település népszerűsítésében, és könnyebbé teszi a város beazonosítását, de semmiképpen sem váltja fel, és nem is helyettesítheti Gyöngyös címerét.

    A bírálóbizottság a logótervek közül Garai Gábor munkáját javasolta elfogadásra, melyet a testület jóváhagyott. A nyertes logó letisztult formavilága könnyed stílusban ábrázolja azt a régiót, ahol Gyöngyös elhelyezkedik. Az emblémán megjelenik a Mátra, Kékestető, Sástó, valamint a túrázási lehetőségek, a sípályák, a szőlőültetvények, a zöld város.


    Közösségi funkciók