3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Kétmillióval több jut kátyúzásra

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.10.31. szombat
 
Utoljára módosítva: 2020-11-01 09:38
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     
    Fotó: Gyöngyösi TV

    A pandémia miatt idén novemberben nem adják át ünnepélyes keretek között a Gyöngyös Város Szociális Ügyéért kitüntetést - döntött októberi ülésén a város képviselő-testülete, amely rendeletet alkotott a város névhasználatáról, továbbá jóváhagyta, hogy a csecsemők továbbra is díjmentesen kapják meg a rotavírus elleni oltást.

     
     

    Engedélyhez kötött Gyöngyös nevének használata

    A képviselő-testület új rendeletet alkotott Gyöngyös jelképeihez és névhasználatához kapcsolódóan, így november elsejétől polgármesteri hatáskörbe került, hogy kik és milyen formában használhatják Gyöngyös címerét, zászlaját, valamint a városlogót. Szintén polgármesteri határkörbe került a Gyöngyös elnevezés, valamint a közigazgatásilag hozzá tartozó Mátrafüred, Mátraháza, Kékestető, Sástó és Farkasmály névhasználatának engedélyezése. Továbbá a rendelet tartalmazza azokat a méretre, színre, alkalmazási formára vonatkozó előírásokat, melyek alapján a kérelmező engedélyt kaphat. Ugyanakkor a képviselő-testület meg is tilthatja a névhasználatot, ha az az önkormányzat jogát vagy jogos érdekét sérti.

    Folytatódik a rotavírus elleni védőoltási program

    A korábbi éveknél egymillió forinttal többet, mintegy 8,6 millió forintos forrást biztosít a képviselő-testület Gyöngyös 2021. évi költségvetéséből annak érdekében, hogy jövőre is folytatódhasson a rotavírus elleni védőoltási program. A térítésmentes vakcinát a 2021. január 1. és december 31. között született, 6-24 hetes csecsemők törvényes képviselői kérhetik. Az elmúlt évek adataiból az látszik, hogy nagy az igény a védőoltásra, csak 2019-ben több mint 200 gyermek részére igényelték a szülők az oltóanyagot.

    Rendezvényekről döntöttek, költségekről nem

    A grémium elfogadta a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. 2021. évi rendezvénytervét, ugyanakkor a költségeket csak tájékoztató jelleggel hagyják jóvá, a tényleges költségigényekről a pandémia miatt a város jövő évi költségvetésének tervezésekor határoznak. Kétséges ugyanis, hogy a járvány meddig tart, így jelenleg azt sem lehet tudni, hogy a tervezett rendezvények közül mi tartható majd meg.

    Több pénz jut kátyúzásra

    Az októberi ülésen több feladathoz is többletforrást rendelt a testület. A képviselők úgy döntöttek, hogy az előterjesztésben megjelölt 5 millió forint helyett a következő időszakra 7 millió forintot biztosítanak a városi utak, a közúti jelzések és berendezések, valamint a közmű-műtárgyak javítására és pótlására.

    A turisztikai táblák pótlásához mintegy 1,2 millió forintos plusz forrást biztosítottak. Ez magába foglalja, az M3-as autópálya mellett lévő Mátra tábla és a McDonalds étteremnél lévő turisztikai táblák pótlását.

    A testület döntött arról is, hogy mindenképp meg kell oldani a Felsővárosi Általános Iskola beázási problémáját. Az intézmény évekkel ezelőtt átkerült az államhoz. Az akkor létrejövő vagyonkezelési szerződés értelmében a felújítás a KLIK feladata. Így az önkormányzat levélben keresi meg a fenntartót, hogy végezze el a szükséges munkálatokat. Amennyiben a KLIK ezt nem teszi meg, a helyhatóság állja a felújítás közel 12 millió forintos költségét azzal a feltétellel, hogy továbbszámlázza a felújítás költségeit a Hatvani Tankerületi Központ felé.

    Felszámolják az illegális hulladéklerakókat

    Elfogadta a képviselő-testület a Várostérség Fejlesztő Kft. Európai Unió által támogatott pályázatokról szóló beszámolóját. Kiderült, ezek jórészt már közbeszerzési fázisaiban vannak. A grémium kérésére a kft. vezetője a következő testületi üléseken tájékoztatást ad majd arról is, hogy az egyes pályázatokkal kapcsolatban milyen költségeket számoltak el, illetve mekkora kár érte az önkormányzatot az olyan, befejezés szakaszában lévő projektek kapcsán mint a kerékpárút vagy a Mátra Művelődési Központ energetikai korszerűsítése.

    A képviselők döntöttek arról, hogy az önkormányzat él a lehetőséggel és elindul azon a teljes támogatást biztosító pályázaton, amely segíti az illegális hulladéklerakók felszámolását. Gyöngyös lakosságszám-arányát tekintve a város 15 734 000 forint támogatásra tud pályázni. A pályázat célja az önkormányzati tulajdonú ingatlanokon, közterületen fellelhető, illegálisan lerakott, elhagyott hulladék összegyűjtése.

    Idén is kiváló szakember a díjazott

    Pető Andrásné Szerző Margitnak, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Közösségi és Nappali Ellátását biztosító intézmény vezetőjének ítélte a helyi képviselő-testület a Gyöngyös Város Szociális Ügyéért kitüntetést. A szakember 2006 óta dolgozik Gyöngyösön, szociális területen, 2011-től vezeti a Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Közösségi és Nappali Ellátásáról gondoskodó intézményt. A kitüntetést a pandémiára való tekintettel nem adják át novemberben, a szociális munka napján.

    Kedvezmény a könyvtárosoknak

    Egy központi döntést követően a könyvtári dolgozók a korábbi közalkalmazotti státuszból a Munka Törvénykönyve alá tartozó munkavállalókká váltak, így számos kedvezménytől elestek. Azonban a képviselők egyetértettek abban, hogy ezt a helyzetet rendezni kell, így a városi könyvtár igazgatója felhatalmazást kapott arra, hogy a testület által megállapított kedvezményeket jóváhagyja a kollektív szerződésben. A jövőben a munkavállalók bérrendezése a városi cégekhez hasonlóan évente történik, emellett egyebek között megmaradt a cafeteria juttatás és a nyelvpótlék is.

    Gazdára találtak az ingatlanok

    A képviselő-testület elbírálta a Pesti úti, a Baross Gábor utcai és a mátrafüredi Parádi úti üdülő és volt óvodaingatlanokra kiírt pályázatokat. A Pesti úti ingatlanrészre vonatkozóan az önkormányzat a nyertes pályázóval adásvétellel vegyes csereszerződést köt, mellyel a területre vonatkozó településrendezési célok is megvalósulnak. A volt óvoda és a mellette lévő üdülőre kiírt pályázat is eredménnyel zárult. Az ingatlanokon a vevő a szomszédos volt strand területével összevonva lakóparkot létesít.

    A Baross Gábor utcai ingatlanokra vonatkozó pályázat eredménytelen volt, így a grémium új pályázat kiírásáról döntött. A Fő tér 4-6. szám alatti ingatlan kapcsán a testület nem fogadta el a vevő ajánlatát, így változatlan feltételekkel ismételten felajánlja a társasházban lévő padlásteret az alatta lévő lakás tulajdonosának. A Sárhegyen lévő helyiség tekintetében a használati szerződések meghosszabbításáról döntött.


    Közösségi funkciók