3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Elhunyt Püspöki Győző

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.11.25. szerda
 
Utoljára módosítva: 2020-11-30 08:25
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     
    Fotó: Gyöngyösi TV

    Életének 90. évében, november 24-én, kedden elhunyt Püspöki Győző, Gyöngyös díszpolgára, a Gyermekek Színháza Meseházikó alapítója.

     
     

    Püspöki Győző a gyermekszínjátszásban kifejtett több évtizedes eredményes munkássága elismeréseként 2014-ben vehette át a Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetést.

    Mint ekkor fogalmazott: sokan megkérdezik, hogy miért csinálja immár öt - vagy inkább hat - évtizede ezt a munkát, s hiába kérdezik sokszor, a válasz mégiscsak az: nem tudom. A szerelmest sem kérdezik meg, hogy miért szerelmes - világította meg a gyermekszínjátszáshoz fűződő viszonyát a szakember. Azt is hangsúlyozta: bár ezúttal - kivételesen - neki szólt a taps, mindez a gyerekek nélkül nem történhetett volna meg.

    Püspöki Győzőt kiemelkedő drámapedagógiai munkájáért 1996-ban választotta a város díszpolgárává Gyöngyös képviselő-testülete.

    Fia kedden, késő este nyilvánosan jelentette be a hírt a Facebookon:"Megrendülve, leírhatatlan fájdalommal tudatjuk, hogy Édesapám, Püspöki Győző a mai napon elhunyt. Csodálatos ember és még csodálatosabb Apa, aki az én példaképem mindenben. Nem tudok és nem is akarok múlt időben beszélni róla, mert velünk él továbbra is. Minden, amit alkotott és létrehozott, büszkén él mindazokban, akik ismerték. Gondoljatok rá mindig szeretettel, mert az óriási szívével Ő is szeretett Titeket. Köszönöm, hogy Te vagy az Édesapám!"

    Püspöki Győző életútja

    Püspöki Győző 1930-ban született Boldogon, egy hétgyermekes család első gyermekeként. Édesapja földműves volt, akit fiatalon, 14 évesen vesztett el a II. Világháború miatt, így ekkortól ő lett a legidősebb férfi a családban. Nyolc éves korában már dolgozott az állatok körül és közben folyamatosan játszott. Pap volt, levente-parancsnok, kereskedő vagy éppen eladó. Játszott mindent, ami éppen eszébe jutott vagy amihez mintát látott. Ő volt a színész és a közönség egyszerre.

    Első fellépése 9 évesen volt, amikor a boldogi határban őrizték a termést. Megdramatizálta a történteket, amit testvérével adott elő. A belépő a szomszéd gyerekeknek kukorica volt.

    Nagy hatással voltak rá a némafilmek, pl. Charlie Chaplin munkássága, illetve a diafilmek, amelyeket mind el is játszott.

    Szeretett tanulni. Vallotta, hogy az odafigyelés, koncentrálás, elsősorban a tartalom megértése a fontos. Mindig ezt is ajánlotta színjátszóinak: „Csak akkor foglalkozz a szereptanulással, ha valóban ráérsz és oda tudsz a tanulnivalóra figyelni!”.

    1969-ben helyezkedett el a gyöngyösi 3. számú Általános Iskolában (mai Arany János Általános Iskola), ahol 25 éven át tanított. Szellemi téren rendkívül tevékeny ember volt. „Édesapám az utolsó napokig úgy olvasta a könyveket, mint más a sorozatokat nézi. Egyszerre 5-6 féle könyvet olvasott, a politikai témától kezdve, a sporttörténelmen keresztül a könnyedebb regényekig” - emlékszik vissza legfiatalabb gyermeke, Püspöki Péter. „Rendkívül inspiráló személyisége volt, bármilyen aktuális témáról lehetett vele beszélgetni. Minden érdekelte, mindennel kapcsolatban volt egy határozott véleménye. Mindenre nyitott volt, legyen szó akár az üzleti életről, amiről előszeretettel beszélgettem vele” - mondja Péter.

    Gyöngyösön 1966 óta fáradozott azon, hogy maga köré gyűjtse a tehetséges fiatalokat. A színjátszás területén végzett szakmai munkája 1946-ban kezdődik, 16 évesen Boldogon alakít színjátszó csoportot, melyben játszik és rendez is (népszínművek, pl.: Dankó Pista, Férjhez megy a bíró lánya, Nem élhetek muzsikaszó nélkül, A betyár)

    1947-1949 között a színjátszó csoport mellett népi együttest is létrehoz, melyet ő vezet és táncosként is közreműködik benne.

    1950-1953-ban a honvédségnél végez kiemelkedő kulturális munkát.

    1954-ben kerül közelebb a gyermekszínjátszáshoz. 1954-től ugyanis 4 éven át vezeti Boldog község kultúrházát igazgatóként, az általa vezetett gyermekcsoportok népi játékokat, balladákat, népszokásokat mutatnak be.

    1964-ben Gyöngyöshalászon a művelődési otthon igazgatójaként egy felnőtt és egy ifjúsági csoportot kezd el vezetni, melyben már sok gyöngyösi fiatal szerepel.

    1966-ban felkérést kap a gyöngyösi Piccolo Ifjúsági Klub vezetésére, amelyet örömmel vállal el, mint újabb szakmai kihívás. Létrehozza a versmondók csoportját és az irodalmi színpadot.

    1969-ben megalakul a Gyöngyösi Szövetkezeti Irodalmi Színpad (SZÖSZI), amely a 13-18 évesek csoportja. Vezetése, rendezése alatt 2 arany, 5 ezüst, 3 bronz minősítést kapnak, rendezőként 3 rendezői és 2 nívódíjat nyer, illetve 2 miniszteri kitüntetést kap a csoport a szövetkezeti színpadod országos találkozóin. 1977-ben a SZÖSZI bejut a Magyar Televízió Ki mit tud? elődöntőjébe, amely hatalmas siker egy vidéki csoport számára. Az egész város egyként szorít a csoportnak az élő műsor alatt. Kétszer szerepelnek a Magyar Televízió Forgószín c. műsorában.

    1970-ben alapítja meg a 9-13 éveseket foglalkoztató Móra Ferenc Gyermekszínpadot. A színpad 30 év alatt 10 irodalmi összeállítást mutat be, versmondókat küld országos versenyekre. 8 nagyobb terjedelmű mesejáték és 25 pódiumjáték szerepel a repertoárjukban, amelyekkel megszámlálhatatlan bemutatót tartanak. A kulturális szemlék során eljutnak Pécsre is, az országos döntőbe. A gyöngyösi városi kulturális seregszemlék döntőin 10 arany minősítést szereznek. A területi döntőkről 5 műsor megyei, 2 országrészi döntőbe kerül. 1978-ban a csoport Kazinczy-díjat nyer.

    1985-ben megalakul a Pajtás Játékszín a Helyőrségi Klubban, amely a 10-16 évesek csoportja. 9 évig működik és számos díjat szerez.

    1995-2002 között a Gyöngyössolymosi Művelődési Otthon vezetőjének felkérésére megalakítja és vezeti a Kukucs Színpadot.

    1999-től a mai napig működik a Mátra Művelődési Központban a Meseházikó Gyermek Színkör, amelyet 2018-ig vezet. Újításként bevezeti a Meseházikó Gyermek Színésze díjat, amelyet azóta is évente 2-4 gyermek kap meg.

    „Az utolsó két évében csak családjának élt és eközben folyamatosan tanult, olvasott, nyitott a világra. Imádott élni, és imádta azt, amit csinált. Szerelem volt neki a családja, az élet maga, az alkotás. Ha csak egyetlen dolgot kellene kiemelnem az életéből, az a céltudatossága, a mindig tervekkel rendelkező énje. Igazi értelmiségi családapa volt. Nem csak magáért élt, hanem azért, hogy olyat alkosson, amelyet magukkal tudnak vinni mindazok, akiket tanított, okított. Ez csak a legnagyobbak tulajdonsága, legyen példaértékű mindannyiunk számára.” - zárja sorait Püspöki Péter.

    KITÜNTETÉSEK, ELISMERÉSEK

    1973. Népművelési Intézet pályázat különdíja

    1975. Országos elismerő oklevél és Heves megye művelődés ügyéért kitüntetés

    1976. Országos elismerő oklevél

    1977. Szocialista kultúráért - miniszteri kitüntetés

    1978. Országos elismerő oklevél

    1981. Kiváló munkáért miniszteri kitüntetés

    1986. Szociális kultúráért miniszteri kitüntetés

    1989. Művészeti Fesztivál-díj

    1990. Miniszteri dicséret

    1996. Pro Civitate (Gyöngyös város díszpolgára) díj kiváló drámapedagógiai munkájáért Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületétől

    2014. Gyöngyös Város Kultúrájáért cím elnyerése Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületétől


    Közösségi funkciók