3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


A testület nem ülésezett, de a döntések nem maradtak el

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.11.28. szombat
 
Utoljára módosítva: 2020-11-28 15:43
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Miután az önkormányzatnak egy szűkösebb gazdasági évre kell készülnie, elengedhetetlen a költségek csökkentése, az ésszerű, takarékos gazdálkodás. Habár a lakosságot érintő kommunális adó mértéke 2021-ben sem változik, az idegenforgalmi adó és a vállalkozásoknak fizetendő építményadó, ha csak minimálisan is, de emelkedni fog jövőre.

     

    A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzetre való tekintettel novemberben elmaradt a gyöngyösi képviselő-testület ülése.

    A 2011. évi 128-as törvény értelmében a jelenlegi veszélyhelyzet miatt a képviselő-testületnek nincs döntési joga, ezt egy személyben a polgármesterre ruházza át.

    - Ennek ellenére nem szerettem volna a képviselők véleménye, valamint széles körű egyeztetés nélkül dönteni, ezért írásban, elsősorban e-mailben juttatták el hozzám a képviselők javaslataikat - mondta Hiesz György polgármester.

    A novemberi testületi ülésen 34 napirendi pontban kellett állást foglalni.

    Döntés született arról, hogy jövőre két adó mértéke is emelkedik. A vállalkozásokat érintő építményadó a 100 négyzetméter feletti hasznos alapterületű ingatlanokat érinti, itt a sávos adómértékek mindegyike 50 forinttal növekszik majd.

    Az idegenforgalmi adó jövőre 40 forinttal emelkedik, vagyis a szállóvendégeknek 530 forintot kell majd fizetniük vendégéjszakánként.

    A lakosságot érintő adók, így a kommunális adó mértéke 2021-ben sem változik.

    - Bármennyire nehéz időszakot élnek meg a vállalkozások, elkerülhetetlen volt az adóemelés, mert a járvány okozta nehéz gazdasági helyzet miatt csökkent az önkormányzat adóbevétele, valamint a kormányzati elvonások is jelentős összegeket vettek el a költségvetésünkből. Ez a kiesés idén 600 millió forintot jelent, jövőre pedig még ennél is nehezebb helyzettel kell szembenéznünk, miután a kormány a mai napig nem cáfolta, hogy elvetné az iparűzési adó elvonásával kapcsolatos tervet – hangsúlyozta a polgármester hozzátéve: ha túlságosan pesszimisták voltak, és jövőre a várttal szemben jobban alakul a gazdasági élet, akkor év közben lesz lehetőség az adócsökkentésre. Ha azonban most nem a vészforgatókönyv szerint cselekednek, akkor később már nem lett volna lehetőség az adóemelésre.

    Az adóbevétel-kiesés és a drasztikus kormányzati elvonások miatt egyéb fájdalmas döntésekre is szükség volt, hogy 2021-ben csökkenjenek az önkormányzati kiadások. Szintén a költségek racionalizálása indokolta, hogy jövő januártól 16 órában működik az eddig 24 órás központi orvosi ügyelet.

    A 2021-es költségvetési koncepció elfogadásakor is fontos szempont volt a költséghatékonyság. Éppen ezért már a jövő év első negyedévében felül kell vizsgálni minden önkormányzati cég működését, ha szükséges, meg kell fontolni az esetleges cégösszevonásokat.

    Lehetőségeihez mérten az önkormányzat továbbra is támogatja a fogorvosok, fogászati ellátást biztosítók működését, továbbá megelőlegezte a Felsővárosi Általános Iskola tornatermének tetőszigetelési költségeit.

    A Városrendészet hatékonyabb működése érdekében pedig többlet forrással segítik az igazgatóság működését.

    Meghosszabbították a parkolási szerződést a Városgondozási Zrt.-vel, ám az önkormányzati tulajdonban lévő céget jelentős költségcsökkentésre kötelezték.

    Módosították a Várostérségfejlesztő Kft. alapító okiratát, eszerint az önkormányzati társaság 2021. január 1-jétől nonprofit cégként működik tovább.

    Tekintettel a veszélyhelyzet miatt kialakult gazdasági bizonytalanságra, méltányolták azoknak a vállalkozóknak a kérését, akik önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiséget bérelnek, és a bérleti díj csökkentését kérték. Emellett két bérlőt mentesítettek is a bérletidíj megfizetése alól.

    Hosszú idő után a képviselő-testület határozott arról, hogy eladja az önkormányzat tulajdonában lévő – egykori Balla Bútor raktárépület mögött lévő – Baross Gábor utcai telkeket, ahol egy beruházást követően új munkahelyek jöhetnek létre.

    Döntés született arról, hogy a polgármester aláírhatja a Tour de Hongrie megrendezésével kapcsolatos szándéknyilatkozatot. Ezzel a város kifejezi, hogy ha lehetőségei megengedik, jövőre is szívesen otthont ad a nemzetközi kerékpárverseny egy szakaszának Gyöngyös.

    Továbbra is zavartalanul működhet a város közigazgatási területén lévő hat középiskola diákjainak iskolaorvosi ellátása, miután egy idős kora miatt visszavonuló orvos megüresedett helyét sikerült betölteni. Ismét ellátási szerződést kötött a város a mátrafüredi idősek bentlakásos otthonát üzemeltető Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettel, valamint egy védőnő kinevezésről is határoztak a képviselők.

    Elbírálták a Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázatra beérkezett pályázatokat, miután az önkormányzat vállalta, hogy továbbra is segíti a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyöngyösi hallgatókat.

    A testület elfogadta a környezetvédelemről szóló beszámolót, valamint módosította a környezetvédelemről szóló helyi rendeletet, amely tartalmazza a zöldhulladék-égetés teljes tilalmát 2021-től.

    Több napirendről, egyebek között ingatlaneladásról, az éghajlatváltozással összefüggő stratégiáról, valamint a parkfenntartással kapcsolatos közbeszerzés kiírásáról december első hetében születik döntés.


    Közösségi funkciók