3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Így segíthet más kismamáknak többletanyatejével

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.12.14. hétfő
 
Utoljára módosítva: 2020-12-14 13:18
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Azok a kismamák, akik több anyatejjel rendelkeznek, mint amekkora mennyiség a saját csecsemőjük táplálásához szükséges, olyan babák egészséges táplálását segíthetik, akiket édesanyjuk nem vagy csak korlátozottan tud szoptatni. A több mint ötven éve működő Anyatejgyűjtő Állomás minden segítséget megad az anyukáknak, akik a leadott tejért anyagi juttatást is kapnak. További információ: 70/931-59-45.

     
     

    Gyöngyösön 1966 óta működik az Anyatejgyűjtő Állomás, amely jelenleg a Gyöngyös Dózsa György u. 20-22. szám alatti épületben, a védőnői tanácsadó szomszédságában található. Az Anyatejgyűjtő Állomás fő feladata Gyöngyös és vonzáskörzete területéről az anyatej begyűjtése, hőkezelése és szétosztása az anyatejjel nem rendelkező anyák részére.

    Az évszázados tapasztalat azt mutatja, hogy az anyatejjel táplált csecsemők ellenállóbbak egyes fertőző betegségekkel szemben, jobban fejlődnek testileg, szellemileg. Az anyatej ugyanis olyan minőségű és mennyiségű összetevőket, táp- és védőanyagokat tartalmaz, amelyek optimálisak az újszülött és a csecsemő táplálásához, fejlődéshez, miközben védelmet nyújtanak a betegségekkel szemben. Vizsgálatok igazolják, hogy a csecsemőkorban anyatejjel tápláltaknál ritkábban alakul ki cukorbetegség, allergia, felső légúti hurut, az anyatej védelmet nyújt több kórokozóval szemben, hozzájárul az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez, és elősegíti a szemben található retina fejlődését.

    Fontos preventív feladat, hogy azok a csecsemők is anyatejhez jussanak, akiket édesanyjuk nem vagy csak részben tud táplálni. A természet nagy ajándéka, hogy egyes anyukák saját gyermekük táplálásán túl többletmennyiséggel rendelkeznek. Nekik lehetőségük van jelentkezni az Anyatejgyűjtő Állomáson, ahol a szakemberek gondoskodnak róla, hogy a többletanyatej biztonságos körülmények között kerüljön azokhoz a kismamákhoz, akik nem vagy részben tudják saját anyatejükkel táplálni csecsemőjüket.

    A tejadó anyukának egészségesnek kell lennie, és több vizsgálaton is negatív eredményt kell mutatnia - Wa, tüdőszűrés, székletvizsgálat, AIDS- és hepatitis-szűrés. Tejet az az anyuka adhat le, aki

    - saját csecsemője táplálásán túl többlet tejmennyiséggel rendelkezik,

    - nem dohányzik, egészséges, szervi betegség miatt nem szed gyógyszert,

    - alkoholt, drogot, nagy mennyiségű kávét nem fogyaszt,

    - gyógyszerek közül csak orvos által szoptatós és tejadó anyának felírtat szed.

    Az anyatejet az anyukák csecsemőjük 8 hónapos koráig adhatják le, maximálisan 800 ml-t naponta. Az anyatej társadalombiztosítási támogatás alapját képező literenkénti ára 2 700 Ft. A kifizetés átutalási számlán történik a tejadó részére.

    A jelentkező anyát az Anyatejgyűjtő Állomás dolgozói megtanítják a higiénikus fejésre, tejkezelésre, a tejadással kapcsolatos teendőkre. Az otthon lefejt, legfeljebb 24 órás tejet egyénileg szállítják be az Anyatejgyűjtő Állomásra, ahol elosztás előtt hőkezelik, és erről pontos naplót vezetnek. Az így kezelt tejnek csíramentesnek kell lennie, amit laboratóriumban bakteriológiai vizsgálattal is ellenőriznek. A tej felírása gyermekorvos által kiadott vonalkódos vényre történik. A napi adagolásnál figyelembe kell venni a csecsemő korát, súlyát, diagnózisát, illetve veszélyezettségének esetleges okait.

    Az Anyatejgyűjtő Állomás dolgozói az ellátást a munkanapok mellett szombat, vasárnap és ünnepnapokon is folyamatosan biztosítják. A dolgozók szoros kapcsolatot tartanak a gyermekorvosokkal, és rendszeresen konzultálnak a védőnőkkel, valamint a kórház dolgozóival.

    Az Anyatejgyűjtő Állomáson minden nap 8 és 12 óra között várják a kismamákat, akik a 70/931-59-45-es telefonszámon kaphatnak bővebb tájékoztatást.


    Közösségi funkciók