3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Több ügyintézés is illetékmentes lett

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.01.13. szerda
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Az anyagi terhek csökkentése érdekében január 1-jétől az egyes adótörvények módosításával gyarapodott az illetékmentessé tett ügyek száma. Ezzel párhuzamosan - szintén egy törvénymódosítást követően - januártól a születési név megváltoztatásának engedélyezésére igazgatási szolgáltatási díjat vezettek be.

     
     

    Az illetéktörvény január 1-jén hatályba lépett módosításával az úti okmányok, a gépjárművezetői engedély, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiállításával, valamint az adó- és értékbizonyítvány kiállításával kapcsolatos - eljárások kivételével a közigazgatási hatósági eljárások illetékmentessé váltak.

    Továbbá az esetleges közigazgatási hatósági jogorvoslati eljárásért sem kell illetéket fizetni.

    A törvénymódosítás megszüntette az általános tételű eljárási illetéktől (3000 Ft) eltérő összegű illetékfizetési kötelezettséget is.

    Nem változott ellenben az egyes közigazgatási eljárások után járó igazgatási szolgáltatási díjak rendszere (pl. telepengedélyezési eljárás).

    Az anyakönyvi igazgatás területén korábban illetékfizetési kötelezettség alá eső anyakönyvi eljárások (például házassági névviselési forma módosítása, anyakönyvi hatósági bizonyítvány kiállítása, a nem magyar állampolgár Magyarországon történő házasságkötéséhez szükséges igazolás bemutatása alóli felmentés stb.) is illetékmentessé váltak január elsejétől.

    Ám a születési név megváltoztatására irányuló kérelem esetén függetlenül attól, hogy valaki hányadik alkalommal kéri a névváltozást - 10 000 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetnie.

    A korábbi szabályozással értelmében az egy családhoz tartozó nagykorúak közös kérelme esetén az igazgatási szolgáltatási díjat minden nagykorúnak külön-külön meg kell fizetnie.

    A születési névváltoztatási eljárással összefüggésben fizetendő igazgatási szolgáltatási díjat a Budapest Főváros Kormányhivatala által megjelölt számlára kell az ügyfélnek megfizetnie.

    - Átutalás összege: 10 000 forint

    - Számlaszám: 10023002-00299592-00000000

    - Kedvezményezett neve: Budapest Főváros Kormányhivatala

    - Közlemény: névváltoztatással érintett személy házassági és születési neve

    (kiskorú vagy gondnokolt esetén is minden esetben a névváltoztatással érintett személy nevét szükséges feltüntetni, nem pedig a befizetést teljesítő személyét)

    Az átutalás igazolására szolgáló banki igazolás másolatát csatolni kell a névváltoztatási kérelemhez.

    Az eljárási költségekről, az iratbetekintéssel összefüggő költségtérítésről, a költségek megfizetéséről, valamint a költségmentességről szóló 469/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján az ügyfeleknek továbbra is lehetőségük van részleges vagy teljes költségmenteséget kérelmezni.


    Közösségi funkciók