3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Egymást segítik a függőségben szenvedő fiatalok

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.01.19. kedd
 
Utoljára módosítva: 2021-01-19 11:30
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Alkohol, drog, számítógép - ezek jelentik a legtipikusabb függőséget a fiatalok körében. A szenvedélybetegségek azonban leküzdhetők. Ebben nyújt segítséget Gyöngyösön és vonzáskörzetében az a projekt, amely a világjárvány ellenére évek óta sikeresen működik.

     
     

    A szenvedélybetegség megelőzése, a különféle függőségek kialakulásának csökkentése érdekében többéves drogprevenciós projekt kezdődött 2019 márciusában Gyöngyösön és vonzáskörzetében. A 100 százalékos támogatási intenzitású projekt támogatási összege meghaladja a 75 millió forintot. Az összegnek eddig a 70 százalékát használták fel.

    A projekt keretében számos képzés, tréning, foglalkozás valósult meg. A projekt célja Gyöngyösön és vonzáskörzetében a szermentes életmód népszerűsítésével csökkenteni a különböző - de kiemelten: drog, alkohol és számítógépes - függőségek kialakulásának kockázatát, illetve rendszeres használat esetén a leszokást segítő szakmai segítség nyújtása, valamint támogató környezet kialakítása, erősítése.

    A szakemberek tapasztalatai alapján a szenvedélybetegségekhez kapcsolódó élmények megjelenítése, az arról való kommunikáció sokkal könnyebb áttételes módon, például művészeti vagy sport alapú tevékenységek alkalmazásával.

    A tavalyi évet a világjárvány szinte alapjaiban írta át, ennek ellenére a projekt 2020-ban is eredményes volt. A művészeti csoportfoglalkozások keretében az indulás óta, több száz fő vett részt, melynek alapvető célja, hogy a fiatalok számára pozitív élményeket nyújtsanak.

    A program fontos eleme a sorstárs csoport, amely a droghasználó fiatalokat célozta meg. Elsősorban olyan személy nyújt segítséget a fiataloknak, aki a közösség tagja, ezáltal szoros kapcsolatokkal rendelkezik., elfogadott és támogatja a program célkitűzéseit. Az előzetes vizsgálatok szerint ugyanis Gyöngyösön jelentős probléma a szegregátumhoz köthető deviancia. A sorstárs táborban tavaly 21 fő vett részt, ahol kiemelt cél volt a csapatmunka, alkalmazkodás, kitartás elsajátítása.

    A projekt sikerességén nem csak felnőtt szakemberek, de kortárs segítők is dolgoznak, akik könnyebben és hatékonyabban érik el nehézségekkel küzdő társaikat. A kortárs képzésben résztvevő fiatalok elsősorban drogprevenciós tevékenységeket tartanak, illetve segítik a problémával küzdő társaik eljutását a megfelelő ellátóhelyre. 2020 decemberéig 12 csoportban 96 alkalommal vettek részt fiatalok a foglalkozásokon. A projekt keretében elindult a rendszeres addiktológiai tanácsadás és a telefonon elérhető krízisvonal is. A konzultációnak nem csak pszichoaktív anyag nélküli életforma kialakítása a célja, hanem a különféle természetes élettevékenységek megélésének, családi konfliktusok rendezésének elősegítése és a visszaesések megelőzése.

    A pályázat fontos eleme a városban működő prevenciós, ifjúsági közösségi tér működéséhez szükséges eszközök beszerzése. A képviselő-testület döntése alapján a közösségi tér a Mátra Művelődési Központban kapott helyet. A tér közvetlen kertkapcsolattal, számos olyan berendezéssel és eszközzel van ellátva, illetve ezek bővítése folyamatos, amely a fiatalok kikapcsolódását segíti.

    Öt közösségi akció valósult meg idáig, illetve van folyamatban: foglalkoztató konténer telepítése és felújítása, árammal való ellátása az Erdélyi téren, sportágbemutató rendezvény az egészséges életmód népszerűsítésére, Fuvaros utcai Segítőház önkéntes munkával történő kifestése, kerékpáros klub létrehozása, adomány révén kerékpárok felújítása. Jelentős közösségi összefogás valósult meg, a konténer kialakításával járó munkákat főként a helyiekből álló csapat, illetve külföldi önkéntesek végezték, a tetőt pedig egy vállalkozó önkéntes munkában készítette el. További szülői kezdeményezések, melyek lebonyolítása tervben van: A Durandában környezetrendezés, amely terület takarítást, egy focipálya kialakítását tartalmazza, valamint a Segítőház udvarán egy közösségi sarokkal egybekötött kerti kemence építése, amely lehetőséget kínál a kültéri sütésre-főzésre.

    2021 márciusában a képviselő-testület elé kerül a város új drogprevenciós stratégiája is, amelybe beépítik a projekt keretében összegyűjtött tapasztalatokat és problémákat.

    Ez egyfajta iránymutatásként szolgál a jövőre nézve.


    Közösségi funkciók