3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


A lokálpatrióta összefogás segíthet

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.02.02. kedd
 
Utoljára módosítva: 2021-02-02 11:52
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     
    Fotó: Gyöngyösi TV

    Gyöngyös önkormányzata arra kéri a helyi kis- és középvállalkozásokat (kkv), hogy ha 2020-as gazdasági eredményük megengedi, ne felezzék meg helyi iparűzésiadó-előlegüket (hipa).

     
     

    Amennyiben a kormánydöntés értelmében a kis- és középvállalkozók élnek azzal a lehetőséggel, hogy a helyi iparűzésiadó-előlegüknek csupán a felét fizetik meg, az önkormányzat becslései szerint Gyöngyös közel 400 millió forinttól esik el.

    A kedvezményes fizetési lehetőség 2700 gyöngyösi kis- és középvállalkozót érint, melyek átlagosan 289 ezer forintot fizetnek be normál adómérték mellett.

    Tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben mindenkinek minden forint számít, de ami egy vállalkozásnak egy előre betervezett néhány százezer forint, az a városnak csaknem 400 millió forintos kiesést jelent.

    Sajnos egyre nehezebb a koronavírus-járvány és a sok-sok elvonás miatt adódó anyagi terheket kompenzálni. Tudjuk, és átérezzük ennek súlyát, hiszen a veszélyhelyzet miatt kialakult váratlan körülmények nem csak a vállalkozásokat és a cégeket állítják komoly kihívások elé, hanem az önkormányzatot is.

    Ezt a saját bőrünkön is érezzük, hiszen az elvont gépjárműadó, a kieső parkolási díjak és a csökkenő turizmus miatt elmaradt idegenforgalmi-adóbevétel, a kkv-szektort érintő iparűzésiadó-felezés, valamint a covid-helyzet okán kieső több százmillió forintos adóbevétel miatt több mint egymilliárd forintot kell nélkülöznie a város költségvetésének.

    Tudjuk, hogy a helyi iparűzési adó mellett egyéb más adóterhek is nyomják a vállalkozók vállát. Gyöngyös önkormányzata mégis arra kéri a kkv-szektor tagjait, ha a tavalyi gazdasági eredményük megengedi, és tudják nélkülözni a betervezett hipa 50 százalékát, támogassák a teljes adó befizetésével Gyöngyösön az olyan szolgáltatások életben tartását, amelyek a meglévő munkavállalókat itt tartják, az újakat pedig ide vonzzák.

    Mert a hipa szerepe sokkal fontosabb annál, mint amilyennek elsőre látszik. Hozzájárul ahhoz, hogy működtessük és fejlesszük a bölcsődéket, az óvodákat, hogy biztonságban tudhassuk gyermekeinket, unokáinkat; hogy támogassuk a helyi sportot, művelődést, kultúrát, lehetőséget teremtve ezzel a tartalmas kikapcsolódásra és szórakozásra.

    Az önkormányzat felelősnek érzi magát azért, hogy a város gazdálkodása ne kerüljön veszélybe, ezért a spórolást önmagán kezdte. Felülvizsgálta, hogyan lehetne az eddigieknél is takarékosabban gazdálkodni. Sajnos elkerülhetetlen a hivatal létszámcsökkentése, az önkormányzati tulajdonú cégek összevonása, és az ezzel járó létszámleépítés, a képviselői tiszteletdíjak csökkentése és a testület munkáját segítő bizottsági létszámok szűkítése.

    Sokkal kevesebb pénz jut fejlesztésekre, beruházásokra és azoknak a közösségeknek a támogatására, amelyek szellemi, kulturális érdemeikkel vagy sporteredményeikkel értéket teremtettek a városnak.

    Gyöngyös kiszolgáltatottságán most a lokálpatrióta vállalkozói szellem sokat segíthet. Ha a kkv-szektor tagjai nem a csökkentett helyi iparűzésiadó-előleget fizetik be, a járvány negatív hatásain közös összefogással úrrá tudunk lenni.

    A vállalkozások akár meg is jelölhetik, hogy pontosan mire fordítsa az önkormányzat az általuk befizetett teljes összegű adóforintokat.

    Ha önnek vagy az ön vállalkozásának nem megterhelő a normál adómérték befizesse, továbbra is segítse teljes összegű adójával Gyöngyöst!

    Mit kell tennie?

    2021. január 1-jétől az adózó a helyi iparűzési adóról szóló adóbevallási kötelezettségét kizárólag az állami adóhatósághoz elektronikus úton, az állami adóhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon (ÁNYK) teljesítheti.

    Ha ön nem szeretné érvényesíteni a hipa-kedvezményt, akkor nem kell semmit tennie, nem kell a NAV honlapján erre a célra rendszersített nyomtatványon jeleznie.

    Az ÁNYK-án keresztül nem lehet már rendelkezni a hipa meghatározott részéről, ezért erre a célra a korábbi évekhez hasonló tartalommal - várhatóan februárban - egy űrlapot tesz közzé a gyongyos.hu weboldalon az önkormányzat a helyi iparűzési adó meghatározott célú felhasználása megnevezéssel. Ezt kell a rendelkezni kívánó adózónak letölteni, majd kitöltve elektronikus úton, e-papíron az önkormányzat hivatali kapuján keresztül megküldeni a hivatalnak.

    A rendelkezés fő célja lehet (akár konkrét egyesület, intézmény, fejlesztendő terület megjelölésével):

    - városfejlesztés

    - kultúra

    - sport

    - gyermeknevelés

    A városfejlesztési célon belüli projektekről a költségvetési rendelet elfogadásakor születhet döntés.


    Közösségi funkciók