3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Példamutató volt az összefogás

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.02.04. csütörtök
 
Utoljára módosítva: 2021-02-05 13:45
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     
    Fotó: Gyöngyösi TV

    Példaértékű összefogás jött létre Gyöngyösön a január eleji Verseny utcai társasházban történt robbanás elszenvedőinek megsegítésére. Az önkormányzat, a Városrendészeti Igazgatóság, a helyi polgárőrök, a hatóságok, a társasházkezelő és számos helyi vállalkozó azonnal a bajba jutottak segítségére sietett.

     
     

    A legapróbb figyelmeztető jelzések is életet menthetnek, ha időben észrevesszük az intő jeleket, és figyelmeztetjük a hatóságokat arról, ha egy ön- és közveszélyes személy nehezíti meg egy közösség életét.

    Intő példa volt erre a Verseny utcában január 6-án történt szándékos gázrobbantás. Mint ismert, a detonáció következtében felrobbant egy társasház második emeleti lakása, és az ott tartózkodó férfi a helyszínen életét vesztette. A tűz és az ingatlan állapota miatt az épületből ki kellett menekíteni minden lakót.

    A 24 lakásból álló társasház 16 otthonába a tragédiát követő harmadik napon visszaköltöztek a lakók. Akiknek erre nem volt módjuk, önkormányzati bérlakásban várhatják meg, míg a helyreállítás megtörténik.

    Az önkormányzat még a tragédia éjjelén intézkedett azonnali szállásról, az érintettek gyorssegélyt, élelmet kaptak. A város a kormányzati elvonások miatt nehéz helyzetbe került költségvetése ellenére a továbbiakban is jelentős szerepet vállal a robbanás miatt kárt szenvedett lakók támogatásában. Miután a lakástulajdonosok megkapják a biztosítóktól a kárfelmérés eredményét, további önkormányzati támogatásra is igényt tarthatnak. A felújítandó lakások lakóinak pedig továbbra is térítésmentesen biztosít önkormányzati bérlakást a város mindaddig, amíg az ingatlanok helyreállítása meg nem történik.

    Az év eleji tragédia megelőzhető lett volna, ha a jogszabályok megfelelőek – mondta Hiesz György polgármester, aki szerint törvénymódosításra lenne szükség annak érdekében, hogy az ön- és közveszélyes emberek ne tegyék kockára mások életét.

    Ha az önkormányzathoz jelzés érkezik arról, hogy valaki oly módon veszélyezteti egy közösség életét, mint például a Verseny utcai robbantó, a hivatal azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket. A problémát jelzi a Családsegítő Intézetnek, a gyámhivatalnak vagy a járási hivatal vezetőjének telefonon, illetve hivatalos levélben; megvizsgáltatja a mentális problémával küzdő személy cselekvőképességét, ha szükséges, gondnokság alá helyezteti; indokolt esetben értesíti a rendőrséget; értesíti az illető háziorvosát, illetve a társasházkezelőt.

    A robbanás után is figyelemmel kíséri az önkormányzat a társasházban élők sorsát, és igyekszik lehetőségeihez mérten a jelzéseikre reagálni, szükség esetén segítséget nyújtani, miután a közösségnek igen csekély megtakarítása volt, amiből gazdálkodni tud.


    Közösségi funkciók