3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Tisztelt mikro- kis- és középvállalkozónak minősülő Adózó!

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.02.18. csütörtök
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Ismert tény Ön előtt is, hogy a 369/2020.(XII.22.) Kormányrendelet a 2021-es adóévre, segítvén a kkv-ékat, olyan szabályozást léptetett hatályba, amelynek megfelelően a kkv-énak minősülő vállalkozó 1 százalék adómértékkel jogosult az adót megfizetni. Az a vállalkozó, aki ezzel a lehetőséggel élni kíván, annak a NAV honlapján közzétett 21NYHIPA nyomtatvány kitöltésével kell 2021. február 25-ig nyilatkozni. A határidő elmulasztása jogvesztő.

     

    Vélhetően arról is van tudomása, hogy ez a rendelkezés az Önkormányzat 2021. évi költségvetési kondíciójára kedvezőtlen hatással lesz, hiszen közel 390 millió Ft adóbevétellel nem számolhatunk. Ezzel összefüggésben fogalmazódott meg az az önkormányzati elképzelés, amely arra irányult, hogy amennyiben a kkv-énak minősülő vállalkozó nem a Kormányrendelet szerinti 1%-os mértékkel számított adót fizeti meg, hanem a helyi adórendelet szerinti 2%-kal számított adót, akkor jogosult a Kormányrendelet alapján fizetendő és a ténylegesen megfizetett adó különbözetére korlátozás nélkül felhasználási, rendelkezési javaslatot tenni. Ez az elképzelés egyértelműen arra irányult, hogy az Önkormányzat az így hozzá beérkező többlet adóbevételt továbbcsatornázza a vállalkozó rendelkezésében meghatározott célhoz. Ez a cél lehet civil szervezet, társadalmi szervezet támogatása ugyanúgy, mint fejlesztési, felújítási feladat megvalósítása.

    Az elképzelésről minden érintett vállalkozót a napokban közvetlenül a cégkapujára megküldött polgármesteri felhívással tájékoztattunk. Jelen tájékoztatásban néhány gyakorlati tanáccsal kívánjuk ezt kiegészíteni.

    Amennyiben úgy érzi, hogy élni kíván az önkormányzat által felkínált lehetőséggel, úgy kérem ne nyilatkozzon a NAV felé 2021. február 25-ig, mert ezzel elveszti azt a jogosultságát, hogy a Kormányrendeletben meghatározott 1%-os adómértékkel számított adónál több, azaz 2%-os adómértékkel számított adót fizessen meg az önkormányzat részére, s ebből következően a rendelkezési jog gyakorlására sem lesz lehetősége.

    Ha nem nyilatkozik a NAV felé, akkor a márciusi és szeptemberi adóelőleg megfizetésekor a 2%-os adómértékkel számított adóelőleget fizetheti meg. Az adóelőleg megfizetésével párhuzamosan az erre a célra rendszeresített „rendelkező nyilatkozat” kitöltésével és elektronikus úton az önkormányzati adóhatósághoz való megküldésével rendelkezhet a Kormányrendeletben meghatározott 1%-ot meghaladó adóbefizetés felhasználási céljáról. Ezt a nyilatkozatot legkésőbb március 3-ig elérhetővé tesszük a Város honlapján. (www.gyongyos.hu/Ügyintézés/Adó- és pénzügyek/Helyi iparűzési adó)

    Mivel Ön nem nyilatkozott a NAV felé arról, hogy megfelel a Kormányrendeletben meghatározott feltételeknek és kkv-énak minősül, így erről az önkormányzati adóhatóságnak nincs tudomása. Ez úgy pótolható, ha erről szintén nyilatkozik mindkét adóelőleg befizetésekor az Önkormányzat felé. Ezt a nyilatkozatot ugyancsak március 3-ig tesszük közé a város honlapján, és szintén elektronikusan kell az önkormányzati adóhatóság részére megküldeni.

    A többletbefizetés, a rendelkezés és az önkormányzat felé teljesített nyilatkozat birtokában tudjuk biztosítani, hogy az Ön által ilyen módon megfizetett és címkézett adó a célnak megfelelően kerüljön felhasználásra, azaz mindhárom feltételt teljesítenie kell. Természetesen a márciusi adóelőleg megfizetését követően tájékoztatást adunk a megfizetett adótöbbletről és az Önök által hozzárendelt célokról.

    Kérem szíveskedjen élni a lehetőséggel, és büszke adófizetőként segítse elő közösségi célok megvalósítását!

    Gyöngyös, 2021. február 17.

    Pénzügyi és Költségvetési Igazgatóság


    Közösségi funkciók