3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


A vállalkozások dönthetnek adójuk 50 százalékáról

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.03.04. csütörtök
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Bérletidíj-csökkentéssel vagy akár a teljes bérleti díj elengedésével segíti az önkormányzati bérleményben tevékenykedő bajba jutott helyi vállalkozásokat a város - egyebek között erről született képviselő-testületi döntés februárban. A teljes mértékű iparűzési adót befizető vállalkozások pedig az adórendelet módosításával lehetőséget kaptak arra, hogy megcímkézve, konkrét cél megjelölésével felajánlják iparűzési adójuk ötven százalékát.

     

    Megcímkézhető az iparűzési adó fele

    Változott az önkormányzat adórendelete. Eszerint, ha egy vállalkozás nem él a kormány által biztosított, felére csökkentett iparűzésiadó-fizetéssel, hanem a teljes adómérték befizetésével tesz eleget kötelezettségének, lehetősége van arra, hogy megcímkézve, konkrét cél megjelölésével felajánlja iparűzési adójának ötven százalékát. Így a különbözetre korlátozás nélkül felhasználási, rendelkezési javaslatot tehet minden kis- és középvállalkozás, legyen az fejlesztési, felújítási, illetve karbantartási jellegű cél, vagy a helyi kulturális, sport vagy civil élet támogatása.

    Műfüves pálya és munkacsarnok épült

    Felülvizsgálta a testület a város 2017-2022 között érvényes sportfejlesztési koncepciójának cselekvési tervét. A járvány ellenére tavaly két beruházás is szerepelt a tervek között, melyek meg is valósultak. Az egyik a kispályás labdarúgást és a versenysportot is szolgáló műfüves pályája megépítése volt az Energia Sporttelepen, a másik az Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában lévő műfüves kisméretű futballpálya kialakítása volt. Mindkét beruházás az Energia SC TAO-pályázatából és az önkormányzat közös finanszírozásában készült el.

    A sportegyesületek a tervnek megfelelően éltek a TAO-támogatásból megvalósuló létesítmény-fejlesztésre vonatkozó pályázati lehetőségekkel. Így elkezdődhet a Dr. Fejes András Sport- és Rendezvénycsarnok világításkorszerűsítése, klímatizálása, valamint a sportpadló cseréje. Elkészült, és hamarosan átadják a sportcsarnok mellett megépült munkacsarnokot, amelynek 24 x 44 négyzetméteres játéktere megfelel a nemzetközi szabványnak, később pedig akár lelátóval is bővíthető. A beruházás a Gyöngyösi Kézilabda Klub és az önkormányzat együttműködésének eredménye.

    Elengedett bérleti díjak

    A testület több önkormányzati bérleményben tevékenykedő vállalkozó bérletidíját csökkentette 25-50 százalékkal, valamint két utazási iroda bérleti díját el is engedte. Az intézkedés főként azokat érinti, akik hónapok óta egyáltalán nem, vagy csak csekély bevételhez jutottak. Az önkormányzat már tavaly tavasszal is csökkentette a nehéz helyzetbe került vállalkozások bérleti díját.

    Elbírált a testület egy első lakáshoz jutó helyi támogatási kérelmet is. A kérelmezőnek fele-fele arányban kamatmentes és vissza nem térítendő kölcsönt állapított meg.

    Felülvizsgáltak több lejárt határidejű bérlakásszerződést, és minden esetben meghosszabbították a bérleti jogviszonyt, továbbá döntöttek két lakáscserére vonatkozó kérelemről is.

    Várnak az átszervezéssel

    A képviselők elhalasztották a döntést az önkormányzati társaságokat érintő átszervezésekkel kapcsolatban. Felfüggesztették azt a korábbi határozatot, amely négy cég, a Kulturális Nonprofit Kft. és a Gyöngyösi Városi Televízió, valamint a Várostérségfejlesztő Kft. és a Sportfólió Kft. összevonásáról szólt. Jelenleg egy minden városi tulajdonban lévő céget érintő holdig típusú átalakításon dolgozik az önkormányzat. A végleges döntés később születik majd meg.

    Lakásbiztosítás kell a támogatáshoz

    Módosították a pénzbeli és természetbeli szociális juttatásokról szóló önkormányzati rendeletet. Mint ismert, januárban a testület létrehozott egy olyan támogatási keretet, amely azokat a gyöngyösi, életvitelszerűen a városban élő állampolgárokat segíti, akiknek a lakóingatlanát valamilyen természeti csapás vagy katasztrófa érte. A döntés értelmében azok a magánszemélyek és társasházi közösségek részesülhetnek támogatásban, akik rendelkeznek lakásbiztosítással.

    Dr. Sohler Béla látja el a betegeket

    A X. felnőtt háziorvosi körzet feladatellátási szerződésének módosítására volt szükség, miután tavaly elhunyt a körzet háziorvosa, dr. Murvai Margit. A praxist jelenleg tartós helyettesítéssel, férje, dr. Sohler Béla látja el betéti társaság keretén belül. Az önkormányzat megoldást keres arra, hogy hosszú távon is legyen a körzetnek főállású háziorvosa.


    Közösségi funkciók