3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Nincs olyan betegség, ami miatt nem lehetne oltani

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.03.12. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     
    Fotó: Gyöngyösi TV

    Magyarországon már ötféle vakcinatípussal zajlanak az oltások. A Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett már a kínai Sinopharm vakcina is bevethető az oltási programban. Az oltóanyagokkal kapcsolatban felvetődő kérdésekre dr. Mangó Gabriella háziorvos válaszolt.

     
     

    - Melyik oltást kinek javasolja?

    - Amelyik szinte mindenkinek megfelelő lenne, az a Pfizer, ám ebből nagyon kevés van, és bonyolult a hűtési technikája. Az AstraZenecát a 60 év alatti krónikus betegeknek, a Szputnyikra csak 60 és 74 év közötti nem krónikus betegeknek javasolt a leírás szerint. A Moderna felhasználása hasonló a Pfizerhez. A kínai bárkinek beadható, aki nem kap éppen kemoterápiát vagy immunszupresszáló szereket.

    - Ha valaki regisztrált az oltásra, van egyéb teendője még? Kell a háziorvosával még konzultálnia?

    - Mindenképpen vegye fel a háziorvosával a kapcsolatot, hiszen az én praxisaimban is megesett, hogy valaki levélben jelentkezett az oltásra, és ennek ellenére nem szerepelt az oltási listán. Valószínűleg az ő levele elkeveredett kézbesítés közben, és nem érkezett meg. Ilyen esetben érdemes online regisztrálni, mert ha így sikerül az oltásra jelentkezni, valószínűleg nem érkezett meg a levele. De a regisztráció fajtájától függetlenül mindenkinek célszerű érdeklődnie a háziorvosánál, akik minden héten új beteglistát kapnak, ami a páciens minden személyes adatát tartalmazza. Ez alapján mi is fel tudjuk venni a kapcsolatot azokkal, akik az oltási listán szerepelnek.

    - Lehet választani az oltóanyagok közül?

    - Mindig megmondjuk, hogy mivel oltunk, és a páciens eldöntheti, kéri-e az oltást vagy sem. Ha nem kéri az éppen rendelkezésre álló vakcinát, felvesszük a kívánt listára, ahol a betegségei és a kora alapján soroljuk be arra az estere, ha rendelkezésre áll majd az általa kívánt oltóanyag.

    - Kiket küldenek az oltópontra?

    - Akik krónikus betegek, idősek, aktív daganatos megbetegedésük van, vagy korábban allergiás reakciót váltott már ki náluk oltás vagy gyógyszer. A gyógyszer által kiváltott mellékhatás nem kizáró tényezője annak, hogy a háziorvos adja be az oltást, az oltóponton azonban gyorsabban tudnak segíteni, ha szükség lenne rá.

    - A gyöngyösi kórházban is van oltópont?

    - Igen, a tüdőgyógyászati szekrendelésen.

    - Mit vigyen magával az oltópontra a beteg?

    - Mindenképpen legyen nála az a saját maga által kitöltött dokumentum, amely a személyes adatai mellett az egészségi állapotáról is tájékoztatást ad. Ez nagy mértékben segíti az oltóponton dolgozó kollégák munkáját.

    - Milyen mellékhatásai lehetnek az oltásnak?

    - Ugyanazok, mint minden más oltásnak: láz, hőemelkedés, izomfájdalom, gyengeség, fáradékonyság, szédülés, hányinger, étvágytalanság, fejfájás, de ezek csak egy-két napig tartanak. De befolyásolhatja az oltás a szívritmust, a vérnyomást vagy a vércukorszintet is. Előfordulhat, hogy valaki úgy kapja meg az oltást, hogy nem tud arról, hogy átesett már a covidon, nála már az első oltás hevesebb reakciókat produkálhat.

    - Van olyan kizáró tényező, ami miatt valakinek nem javasolt az oltás?

    - A várandósság. Egyetlen betegség sem kizárja ki, hogy valaki megkapja a covid elleni oltást.


    Közösségi funkciók