3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


MATE: új egyetem született

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.03.14. vasárnap
 
 
    Szerző: Nagy Réka
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     
    Fotó: Gyöngyösi TV

    Nem csak névváltoztatás, hanem szerkezeti struktúra- és fenntartóváltás is történt a gyöngyösi Károly Róbert Campuson.

     
     

    Az átalakulás két lépésben valósult meg. Tavaly augusztustól Szent István Egyetem névvel megalakult egy többcampusú, multidiszciplináris intézmény. Az integráció során összeolvadt a gödöllői Szent István Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa, a Kaposvári Egyetem, valamint a Pannon Egyetem Georgikon Kara. Idén februártól pedig megtörtént meg a szerkezeti átalakulás, és megkezdte működését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), ami már nem állami, hanem alapítványi fenntartású intézmény.

    A változást követően megszűntek a karok, vagyis azok a szervezeti egységek, melyek korábban összefogták a különféle tudományterületeket. Ehelyett 21 önálló keretgazdálkodással bíró intézet jött létre, melyek túlnyúlnak az intézményeken. Ezek központjai egy-egy campuson találhatók, azonban a hozzájuk tartozó szakok több másik, vagy akár mindegyik campuson is elérhetőek. Az intézkedés legfőbb célja az volt, hogy a hasonló képzési kínálatot nyújtó campusok ne versenyezzenek egymással a hallgatókért, a pályázati forrásokért és a külföldi kapcsolatokért.

    Az idei felvételi időszak több szempontból is rendhagyó volt az egyetem életében. Egyrészt az intézményi átalakulás miatt a felvételizők még a Szent István Egyetemre adták be a jelentkezésüket, ám a tanulmányaikat már a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen fogják megkezdeni. Másrészt a pandémia miatt a felvételizők csak online beiskolázási rendezvényeken vehettek részt.

    Bár az első számadatok csak áprilisban érkeznek meg a felsőoktatási intézményekhez, az az online nyílt napok után érkezett visszajelzésekből már most látszik, hogy Gyöngyösön várhatóan idén is a gyógy- és fűszernövények szak vezeti majd a népszerűségi listát, megelőzve az elmúlt években közkedvelt pénzügy-számvitel, programtervező informatikus, gazdaságinformatikus, valamint kereskedelem és marketing szakokat.


    Közösségi funkciók