3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Gyöngyösi kutatók is részesei a nagy felfedezésnek

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.03.18. csütörtök
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Csörgő Tamás és Novák Tamás, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gyöngyösi campusának két munkatársa is tagja annak az ötfős, négy magyar és egy svéd kutatókból álló kutatócsoportnak, amely bizonyítékot talált az odderon részecske létezésére.

     
     

    A felfedezést online sajtótájékoztató keretében mutatták be, amelyen Csörgő Tamás, a magyar kutatócsoport vezetője képi illusztrációkkal segítette megérteni a felfedezés részleteit.

    A kutatócsoport svéd fizikusa szerint az odderon felfedezése fontos mérföldkő az erős kölcsönhatás rejtélyeinek feltárásában, és reméli, hogy számos új felfedezés számára nyit lehetőséget.

    Novák Tamás kutató elmondta, az alapvető kutatások célja nem a közvetlen gyakorlati haszon elérése, hanem a minket körülvevő világ mélyebb megértése és új összefüggések feltárása. Mint fogalmazott a tudomány tényekből építkezik, ugyanúgy a házainkat is téglából rakjuk össze, viszont ha van egy kőhalom az még nem ház. Megvoltak a mérési eredmények ezek nyilvánosak voltak, de most sikerült úgy pakolászni ezeket a köveket, hogy ez a szép házikó felépült belőle

    Csörgő Tamás fizikus hozzátette, a felfedezés lényege, hogy találtak egy új objektumot, ami erősen kölcsönható, tehát az ismert keretek között definiálható, de 48 éve senki sem találta meg. Mivel most ez meg van, ebből következik, hogy várhatóan nagyon sok új és olyan színes kvartnélküli kötött állapot létezik, ami egy új fejezetet hoz az erős kölcsönhatás vizsgálatában.

    A kutatócsoport tagjai remélik, hogy az odderon felfedezése nem csupán a minket körülvevő világ mélyebb megértését és egy hosszú ideig fennálló tudományos probléma megoldását jelenti, hanem azt is, hogy ez a felfedezés egy kis elégedettséget, örömet jelent majd az emberek számára.


    Közösségi funkciók