3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Orvosi ügyelet: egy hónapig még marad a 24 órás ellátás

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.03.27. szombat
 
Utoljára módosítva: 2021-03-28 10:48
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Április végéig mindenképpen biztosított Gyöngyösön a 24 órás háziorvosi ügyelet - egyebek között erről is döntött Hiesz György polgármester, aki kiemelte, májustól annyi hónapon át lesz 24 órás háziorvosi ügyelet, ahány hónapra a többlet-finanszírozást a térség országgyűlési képviselője megszerzi. Márciusi képviselő-testületi egyeztetésen megválasztották az idei év díszpolgárait és a Városgondozási Zrt. új vezérigazgatóját is.

     

    Még egy hónapig 24 órás az ügyelet

    Hiesz György polgármester márciusban döntést hozott arról, hogy április 30-ig marad a 24 órás orvosi ügyelet Gyöngyösön, miután a polgármester elfogadta a város háziorvosainak arra vonatkozó kérését, hogy az ellátás áprilistól ne módosuljon 16 órás betegellátásra. Így Heves megyében csak Gyöngyösön működik 24 órás háziorvosi ügyelet.

    A polgármester a 24 órás orvosi ügyelet tovább-működtetése érdekében a helyi háziorvosoktól partnerséget, Horváth László képviselőtől pedig anyagi támogatást kért, tekintettel arra, hogy az év elején több önkormányzat részesült több tíz- vagy százmillió forintos központi támogatásban, amire most Gyöngyösnek is szüksége lenne. Éppen ezért a polgármester hangsúlyozta: májustól annyi hónapon át lesz 24 órás háziorvosi ügyelet, ahány hónapra a többlet-finanszírozást a térség országgyűlési képviselője megszerzi.

    A háziorvosoktól pedig azt várja a városvezető, hogy minél többen vegyenek részt az ügyeleti munkában, hiszen a gyöngyösi háziorvosok több mint fele ezt most nem vállalja.

    Sport: több fejlesztés is történt

    A testület felülvizsgálta a város Sportfejlesztési Koncepciójának cselekvési tervét is. Ennek alapján elmondható, hogy az elmúlt időszakban számos sportfejlesztés történt a városban. Ezek közül mindenképpen ki kell emelni a TAO-s finanszírozásból megvalósuló létesítmény-fejlesztéseket, melyek a helyi sportegyesületek által elnyert támogatások segítségével valósultak meg. Elkészült, és hamarosan átadják a sportcsarnok mellett megépült munkacsarnokot, amelynek 24 x 44 négyzetméteres játéktere megfelel a nemzetközi szabványnak, később pedig akár lelátóval is bővíthető. A beruházás a Gyöngyösi Kézilabda Klub és az önkormányzat együttműködésének eredménye.

    Jelentős fejlesztőberuházás történt az Energia Sporttelepen, ahol egy kispályás labdarúgást és a versenysportot is szolgáló műfüves pálya épült, valamint az Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában, ahol egy kisméretű műfüves futballpályát alakítottak ki. Mindkét beruházás az Energia SC TAO-pályázatából és az önkormányzat közös finanszírozásában készült el.

    A TAO-támogatással megvalósult beruházások előnye, hogy sokszor semmilyen, vagy csak csekély, mindössze 30 százalékos önerőt igényelnek a várostól.

    Új igazgató a VG Zrt. élén

    Megköszönve az eddigi vezérigazgató, Dorsánszki Zsolt munkáját, a képviselő-testület többségének javaslata alapján az elkövetkező három évben Szűcs Viktor tölti majd be a Városgondozási Zrt. vezetői posztját. A pozíció elnyerésére pályázatot írt ki az önkormányzat, melyre öt pályázat érkezett, közülük kettő érvénytelen volt, így három jelölt közül kellet választania a grémiumnak.

    Díszpolgárokat választottak

    A képviselő-testület döntése alapján idén a díszpolgári címmel járó Pro Civitate kitüntetésben részesül Balázs Ernő, a Gyöngyös Város Barátainak Köre egyesület egykori elnöke és Juhász Ferenc, a város egykori kanonok-plébánosa. A Pro Civitate kitüntetés közösségnek járó díját a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület kapja meg.

    Idén nem lesz díjemelés

    A járványhelyzetre való tekintettel az idén nem emelkednek a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjai Gyöngyösön. Így változatlan marad a Családok Átmeneti Otthona és a Gyermekek Átmeneti Otthona intézményi díja, de nem változik a különböző szociális ellátások és a gyermekétkeztetés intézményi térítési díja sem.

    Fejlesztik a temetőket

    Idén tíz millió forintot biztosít az önkormányzat a temetők fejlesztési tervének megvalósítására. A beruházások elsősorban a látogatók biztonságos közlekedését segítik. Ilyen például a térburkolat kijavítása, a temetői úthálózatok fejlesztése, bejáró aszfaltozása, de a tervek között szerepel ravatalozó- és kerítés-felújítás is. A beruházásokat a gyöngyösi temetők üzemeltetésével megbízott Városgondozási Zrt. végzi majd el.

    Szebb lesz a Mátra Szálló homlokzata

    Hat millió forinttal támogatja Gyöngyös önkormányzata az egykori Mátra Szálló épületének homlokzati felújítását. A jelenleg társasházként funkcionáló műemléki épület lehangoló látványt nyújt pergő vakolatával. A tervek szerint a helyreállítás még az idén megvalósul.

    Sikeres munkával megelőzhető a függőség

    Márciusban terítékre került Gyöngyös aktuális Drogprevenciós Stratégiája is. A képviselők a cselekvési tervben leírtak végrehajtását értékelték és elfogadták. A stratégia megvalósításának része az az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott pályázat, melyet a szenvedélybetegségek megelőzése, a különféle függőségek kialakulásának csökkentése érdekében nyert az önkormányzat. A több éven át tartó, és az idén véget érő projekt során összegyűlt tapasztalatokat beépítik majd a város új drogprevenciós stratégiájába. Az elvégzett munka sok eredményt hozott, ám a szakemberek és a döntéshozók is egyet értettek abban, hogy az elért eredmények csak akkor kamatoztathatók, ha a megkezdett, pályázat által támogatott program folytatható a továbbiakban is, hogy megelőzzék a szenvedélybetegségek kialakulását.

    Befejezik az EU-s pályázatokat

    Jóváhagyta a testület a város 2021. évi közbeszerzési tervét, amely azoknak az elnyert európai uniós pályázatoknak a közbeszerzését érinti, melyek megvalósítása folyamatban van. Ilyen a mátrafüredi parkerdő fejlesztése; a leromlott városi területek rehabilitációja, melynek keretében a Petőfi utcai Haller-házzal együtt hat bérlakás is megújul; barnamezős beruházásként az egykori laktanya területén lévő „Aktív ház” sport- és szabadidőközpont kialakítása, ahol az út- és közműépítést követően a környezet rendezése is megtörténik; az ipari park bővítése; valamint a Mátra Művelődési Központ fejlesztése.

    Elfogadott üzleti tervek

    A márciusi testületi ülés napirendi pontjai között szerepelt az önkormányzati tulajdonban lévő cégek üzleti tervének elfogadása. A társaságok közül a Gyöngyösi Városi Televízió és a Városgondozási Zrt. kivételével elfogadták a cégek idei évre vonatkozó elképzeléseit. A GYTV és a VG Zrt. üzleti tervének átdolgozását kérte a polgármester.

    Fekete Iván marad a könyvvizsgáló

    A 2021., 2022. és 2023. évi beszámoló könyvvizsgálati feladatainak ellátására ismét Fekete Ivánnal kötött szerződést a város. A szakember immár 2012 óta látja el a könyvvizsgálói munkát az önkormányzatnál.

    Gazdát cserélt több ingatlan

    Ismét több önkormányzati ingatlant is értékestett a képviselő-testület. Gazdát cserélt egy, a 3-as számú főút Szurdok-partra vezető szakasza mellett lévő terület, egy, a Batsányi utcában, a Kopata ház környékén lévő ingatlan, ahol telekbővítéssel vélhetően egy idősek ellátását szolgáló létesítményt alakítanak majd ki. A Gyöngyös-Mátrafüred között lévő kerékpárúthoz kapcsolódóan pedig egy 20 négyzetméteres földterületet adott át térítésmentesen az önkormányzat az államnak.

    Kölcsönnel segítik a turizmusfejlesztést

    Mintegy 8,5 millió forintos áthidaló kölcsönnel segíti a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesületet (TDM) a város önkormányzata. A támogatást pályázati finanszírozással megvalósuló mátrai turisztikai fejlesztésekre használja fel az egyesület. A kamatmentes kölcsönt az elnyert pályázati összeg megérkezése után, két részletben fizeti vissza a városnak a TDM.

    Három óvodában lesz változás

    A csökkenő gyermeklétszám miatt a képviselő-testület módosította a 2021/22-es nevelési évben induló óvodai csoportok számát, így szeptembertől 42 helyett 39 csoportban kezdik meg az óvodát a kisgyermekek. A csoportszám csökkenés a Dobó Úti Tagóvodát, a Platán Úti Tagóvodát és a Fecske Úti Tagóvodát érinti. Az óvodás korú gyerekek létszámának ismeretében az önkormányzat augusztusban ismét megvizsgálja, hogy szükség lesz-e az intézményekben újabb átszervezésre.


    Közösségi funkciók