3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Áprilistól módosul a helyi lakásrendelet

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.03.28. vasárnap
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     
    Illusztráció
    Fotó: Gyöngyösi TV

    Áprilistól módosul Gyöngyösön a lakásrendelet, mellyel kapcsolatban számos fontos döntés és változás született.

     
     

    A bérlakások kategorizálása innentől kezdve a lakások elhelyezkedése, komfortfokozata, állapota alapján meghatározott kategóriák szerint fog történni, a bérleti díjak megállapítása is ehhez igazodik. A kategóriák szerinti besorolást tételesen fogja tartalmazni a lakásrendelet függeléke.

    A rendelet egyik új eleme, hogy a szociális alapon megállapítható bérletidíj-csökkentés a jövőben már csak kérelem alapján nyújtható.

    Az önkormányzat célja, hogy minél többeknek nyújtson lakhatási segítséget, ami egyebek között a bérlakások felszabadításával érhető el. Eddig a bérlakásban élők ösztönzése érdekében az volt érvényben, hogy akik hét évet meghaladóan bérelnek önkormányzati ingatlant, a nyolcadik évtől kezdődően minden évben 20 százalékkal megnövelt lakbért fizessenek. Az új rendelet értelmében a hetedik évet követően, a nyolcadik évben mindenkinek meg kell fizetnie a 20 százalékkal megemelt díjat. A kilencedik évtől azonban a bérleti díj automatikusan nem emelkedik, ha az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottság egyedi kérésre úgy dönt, hogy a többletdíjat elengedi a bérlőnek, szociális, kor vagy jövedelmi helyzetére tekintettel.

    A korábbiaktól eltérően minden új bérlőnek kauciót is kell fizetnie. A komfort nélküli és a félkomfortos ingatlanokért 50 ezer, a komfortos, összkomfortos lakásokért pedig 100 ezer forintot. A fizetési kötelezettséget a módosítás hatályba lépését követően létrejövő bérleti szerződéseknél alkalmazzák.

    Az önkormányzat ösztönző szándékkal elsőbbséget biztosít a meglévő bérlőknek arra, hogy anyagi helyzetükhöz igazodva akár kisebb, vagy szükség esetén nagyobb bérleményre cseréljék.

    Továbbra is érvényben marad az a szintén ösztönző szándék, hogy ha valaki a bérletidíj-csökkentése fejében vállalja a bérelt önkormányzati lakás felújítását, az állagmegóvásra fordított költséget beszámítják a bérleti díjba.

    A módosított lakásrendelet változásai áprilistól lépnek életbe, a rendeleti változások, ezek tapasztalatai hamarosan újra a képviselő-testület elé kerülnek, amikor a veszélyhelyzetet követően ismét személyesen vesznek részt az ülésen a döntéshozók.


    Közösségi funkciók