3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Családi problémák esetén segítettek a legtöbbet

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.04.06. kedd
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  A krízishelyzetbe került családoknak és gyerekeknek nyújt évek óta hatékony segítséget az a gyermekvédelmi jelzőrendszer, melyen keresztül a védőnők, a szociális szolgálat, a rendőrség és a közoktatási intézmények együttműködése révén megelőzhető a gyermekek veszélyeztetettsége. A gyöngyösi jelzőrendszer tagsága hatékonynak és eredményesnek értékelte az eddig elvégzett munkát.

   
   

  A korábbi évektől eltérően a pandémia miatt idén az online térben tanácskoztak a gyöngyösi Család és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai. A mintegy ötven résztvevő az éves helyzetfeltárással értékelte a város gyermekvédelmi jelzőrendszerének tavalyi működését, majd javaslatot tett a még hatékonyabb munkára.

  A magyar gyermekvédelmi rendszer „első lépcsője” a – települési szinten működő – gyermekjóléti szolgáltató által koordinált úgynevezett jelzőrendszer, melynek egyebek között tagjai az egészségügyi szolgáltatást nyújtók, így különösen a védőnői szolgálat, a háziorvos, a házi gyermekorvos, a személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatók, a köznevelési intézmények, a rendőrség, a szociális és gyermekjóléti intézmény, a polgármesteri hivatal, az egyesületek és az alapítványok.

  A tanácskozáson elhangzott: az elmúlt évben a Család és Gyermekjóléti Szolgálathoz a város általános és középiskoláiból, a szociális és gyermekjóléti intézményből, valamint az önkormányzattól érkezett a legtöbb bejelentés arra vonatkozóan, ha egy gyermek esetében felmerült a veszélyeztetettség gyanúja.

  A szolgálatot a legtöbbször családi problémák, szülői elhanyagolás és igazolatlan hiányzás miatt keresték meg a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai, akiknek többsége hatékonynak és eredményesnek tartja az eddig elvégzett munkát, és csupán csak néhányan kértek az eddigieknél szorosabb együttműködést, hatékonyabb információáramlást.

  A Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ a gyöngyösi önkormányzattal együttműködve a tavalyi év során négy alkalommal, tavasszal, nyáron, ősszel és télen is gondoskodott arról, hogy az intézményi szünidőben is biztosított legyen a gyerekek ingyenes étkezése. Mint kiderült, szünidőnként átlagosan 60 gyermek törvényes képviselője igényelte az előző évben az ingyenes étkezést. A tapasztalatok szerint sajnos még mindig nagyon magas azon gyermekek száma, akik előzetes jelzés nélkül mégsem vették igénybe a szolgáltatást.

  A szolgálat munkatársai továbbá gondoskodtak arról is, hogy a karitatív akciók során összegyűjtött tartós élelmiszeradomány 200 család otthonába eljusson.

  A tanácskozáson résztvevő egészségügyi, hatósági, és gyámügyi szervek képviselő többször is megerősítették: szakmai munkájukat jelentősen megnehezítette a 2020-ban kialakult pandémiás helyzet, ám ennek ellenére a jelzőrendszeri tagok igyekeztek eleget tenni jelzési kötelezettségüknek, a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzése és kezelése érdekében.


  Közösségi funkciók