3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Fókuszban a Föld napja

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2021.04.22. csütörtök
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Egyedülálló részletességgel vizsgálják a biopolimerek bomlását a MATE kutatói.

     
     

    Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 31. magyar és az 51. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. A koronavírusjárvány miatt az idei lesz az első digitális, önszerveződő, közösségépítő Föld napja!

    A körforgásos gazdasági modell terjedése révén egyre több figyelmet kap a szennyezett csomagolóanyagok komposztálási lehetősége is. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói most egy speciális kísérlet során mintegy 70.000 kg biológiailag bontható műanyagot komposztálnak, hogy az anyagok lebomlása és szerkezeti átalakulása a lehető legpontosabban váljon ismertté. Mivel ebben a témában ilyen méretben elvégzett kísérletekről még nem született publikáció, az egyetem jó eséllyel a világ élvonalába kerülhet az agrárium ezen speciális tudományterületén”.

    Mint azt Prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor kiemelte, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem számára a fenntarthatóság elősegítésével és a hulladékgazdálkodás fejlesztésével kapcsolatos törekvések prioritást élveznek. Ezeket a szempontokat a közeljövőben várható nagyszabású egyetemi fejlesztések esetében is fokozottan érvényesíteni fogja a MATE. A kutatók jelenleg is intenzív kutatásokat folytatnak a komposztálható jelöléssel ellátott műanyag termékek komposztálási folyamatban mutatott viselkedése és a jelenlétükben készült komposzttermékek vizsgálatát illetően.

    A kísérletről bővebben olvashat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem weboldalán.


    Közösségi funkciók