3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Kékbe öltözik a Barátok temploma

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.03.28. csütörtök
 
Utoljára módosítva: 2013-03-28 14:14
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Az autizmus világnapja alkalmából két napos rendezvényt szervez a gyöngyösi Autista Segítő Központ.

   

  Április 2-a az Autizmus világnapja. Ehhez kapcsolódva szervez rendezvénysorozatot a gyöngyösi ASK.

  Április 5-én, pénteken szakmai (szülőképzés) és nyílt napot szervez az Autista Segítő Központ, ahol előadásokkal és intézménybemutatással várja a családokat, érdeklődőket és szakembereket.

  Másnap, április 6-án, szombaton sétát szerveznek Mátraházáról Kékestetőre. Kékestetőn programokkal folytatódik a rendezvény, majd kék lufikat engednek a levegőbe.

  A programsorozat szentmisével és jótékonysági koncerttel folytatódik Gyöngyösön az Alsóvárosi Ferences Templomban. A „Ragyogjon kékben\" világkampányhoz csatlakozva szombaton este kékre világítják a Ferences Templomot és a kolostor épületét.

  Autizmus

  Az autizmus napjainkra már nem egy elszigetelt, szűk réteget érintő probléma. Világszerte 67 millió embert érint, hazánkban pedig 100.000 autizmussal diagnosztizált ember van. Ez azt jelenti, hogy ha a családtagokat is hozzávesszük, akkor a lakosságnak körülbelül 2 százalékáról beszélhetünk. Szakemberek szerint ez a leggyorsabban növekvő létszámú fogyatékossági csoport a világon: minden évben több gyereket diagnosztizálnak világszerte autizmussal.

  Mi az autizmus?

  Olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő idegrendszeri fejlődéshez vezet. A napjainkban használt hivatalos kifejezés: Autizmus Spektrum Zavar. A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van. Az autizmus viselkedési tünetekben nyilvánul meg, a tünetek leggyakrabban 2-3 éves kor körül válnak nyilvánvalóvá.

  Mik a tünetek?

  A három fő terület, ahol az autizmussal élő emberek egész életük során nehézségekkel küzdenek:

  kommunikáció – ez alatt nem elsősorban a beszédet értjük, bár előfordulhat, hogy az autista gyermek nem tanul meg beszélni

  társas kapcsolatok – az íratlan társadalmi szabályok megértése, betartása

  szociális képzelet – mások szándékainak, érzelmeinek megértése

  Mi okozza az autizmust?

  A szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza. Ez okozza az idegrendszer fejlődésének megváltozását. Az autizmus nem gyógyítható. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető a képességeik pedig fejleszthetőek.

  Az autista embereknek részben autizmus specifikus intézményrendszerre, másrészt toleranciára, elfogadásra van szükségük.

  Az autizmus világnapját az ENSZ kezdeményezésére 2007-tól szervezik meg, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az autista emberek problémáira és folyamatosan növekvő számukra. A becslések szerint ma Magyarországon 100 ezer ember él autizmussal.


  Közösségi funkciók